Sätra centrum står utan apotek igen. Foto: Claudio Britos

Apoteket i Sätra centrum tvingas stänga

Al-Wasty Apotek i Sätra centrum har tvingats stänga, med omedelbar verkan. Orsaken är allvarliga brister i verksamheten, meddelar Läkemedelsverket.

  • Publicerad 16:28, 29 okt 2020

Beskedet om stängning kom på torsdagen. Det gäller två apotek, som båda drivs av företaget Fridhemsplans Apotek AB – S:t Eriks Apotek på Kungsholmen och Al-Wasty Apotek i Sätra.

– De brister som har framkommit är allvarliga avvikelser från regelverket. Vissa väsentliga förutsättningar saknas som krävs för att få driva apotek, kommenterar Annika Babra, chef för apotekstillsynen, i ett pressmeddelande.

Bristerna upptäcktes vid inspektioner som Läkemedelsverket gjort efter att ha fått signaler om att allt inte stod rätt till. Exakt vad det gäller är sekretessbelagt.

Tillfälligt beslut

Stängningarna är tillfälliga. De gäller tills Läkemedelsverket fattar ett nytt beslut. Om förbudet överträds är vitet på 200 000 kronor, varje gång.

Det är inte första gången Sätraborna blir av med sitt apotek. 2016 fick företaget Golden Sands Medicals sitt tillstånd indraget och tvingades stänga sina apotek i Sätra, Skärholmen, Rågsved och Södertälje. Det var första gången Läkemedelsverket beslöt att stänga apotek, efter avregleringen av apoteksmarknaden 2009.

Sedan dess har ett fåtal andra apotek tvingats stänga, men åtgärden är ovanlig.

Apoteken har stängt ner sina webbsidor och går inte att nå för en kommentar.