Det började med att en apoteksanställd i södra Roslagen misstänktes stjäla på sin arbetsplats från backar med medicin som skulle kasseras.

Övriga anställda fick då instruktioner att hålla ett öga på honom.

Försökte smita med stulen medicin

I början av september förra året fick de napp. En påse med medicin som returnerats från ett äldreboende hade försvunnit, men återfanns i den anställdes skåp i omklädningsrummet.

Apotekschefen larmade då polisen som grep mannen när han försökt smita hem med påsen.

I mannens arbetsrock hittade polisen flera etiketter från mediciner som skrivits ut till andra personer och i mannens sportbag vid skåpet fanns ännu mer läkemedel. Totalt hittade polisen över 80 narkotikaklassade tabletter och depåplåster.

Mannen, som nekar till brott hävdar att kollegorna försökt sätta dit honom genom att plantera läkemedlen. Det trodde inte tingsrätten på.

Fynd även i hemmet

Vid husrannsakan i mannens hem fann polisen dessutom ännu mer narkotikaklassade mediciner utskrivna på andra personer – runt 380 tabletter, bland annat i mannens jackor.

Mannen hävdade då att det var medicin som lämnats till honom av bekanta och som skulle förstöras. Tingsrätten skriver att mannens förklaring inte är trovärdig utan framstår som en efterhandskonstruktion.

Dessutom hade han inte lov att ha de narkotiska preparat som hittades i lägenheten.

Mannen dömdes av Attunda tingsrätt för egenmäktigt förfarande och narkotikabrott till skyddstillsyn och vård.