Apelvägen har klubbats. Foto: Google Maps/Mostphotos

Apelvägen har klubbats

Detaljplanen för Apelvägen klubbades igenom i går. Alla partier röstade för förslaget – men Liberalerna yrkade på återremiss i sista sekund.

  • Publicerad 11:44, 7 sep 2018

Ett 30-tal personer – en del med plakat – hade inför kommunfullmäktiges möte på torsdagskvällen samlats vid gymnasiet för att visa sitt missnöje mot planerna.

”Skandal. Stoppa bygghetsen”.

”Gör om, gör rätt”.

”Brutna löften. Skäms.”

Det var några av budskapen.

Kommunfullmäktige röstade under kvällen igenom den omdebatterade detaljplanen för Apelvägen där det ska byggas nya bostäder, verksamhetslokaler, vård- och omsorgsboende och ett seniorboende med inglasad varandra.

Alla partier röstade liksom i kommunstyrelsen för planen.

– Alla åtta partier röstade ja. Nu är den antagen med de ändringar som vi tillsammans har enats om. Det är positivt att vi har fått till ändringarna. Alla partier har kompromissat och det är det här vi är beredda att göra, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det har gjorts ändringar i planen flera gånger. Senast var efter att den skickades på återremiss av miljö- och samhällsbyggnadsutskottet i maj. Till exempel fick ett huskropp efter det en indragen fjärde våning, ett hus flyttades en bit ifrån vägen och ett tredje sänktes en våning.

Fredrik Saweståhl räknar med att planen kommer att överklagas.

– Då får vi en prövning av de olika saker som det har funnits olika uppfattningar om, till exempel höjder på hus, säger han.

Yrkade återremiss

Under gårdagens möte yrkade Liberalerna på återremiss igen, något partiet gjorde på utskottet i maj, men inte i kommunstyrelsen för ett par veckor sedan. Skälen är samma som tidigare, enligt gruppledaren Mats Lindblom.

Partiet vill dela planen i två delar.

– Vi vill inte fördröja Wallenstams del för där finns ett vård- och omsorgsboende, men vi tror att vi skulle kunna åstadkomma signifikanta förbättringar om vi hade haft mer tid att diskutera med den andra byggherren Bo Aktivt.

Det andra skälet är att partiet tycker att så stora och många ändringar har gjorts i planen att den borde skickas ut på granskning igen.

Det är inte på grund av valet som ni yrkar på återremiss nu?

– Nej, vi har samma åsikter som tidigare. Vi fick lite blodad tand när vi efter kommunstyrelsens möte faktiskt såg svart på vitt i partiernas särskilda yttranden att det var fler partier som var missnöjda med processen.

Inget parti röstade för deras förslag om återremiss.

Här kan du läsa mer om planerna och bakgrunden: