Flera män åtalas för olaga taxitrafik. Foto: Mostphotos

Använde kritiserad taxiapp – flera män åtalas

Männen fick höra från apptjänsten Heetch att deras körningar var lagliga. Men i samband med taxiresor från Stockholms innerstad ut till Danderyd blev de stoppade av polisen. Nu riskerar de höga böter.

  • Publicerad 09:43, 2 jul 2018

Vid minst tre olika tillfällen under en natt i januari blev flera män gripna av polisen i Danderyd, misstänkta för att ha kört svarttaxi.

Chaufförerna hade kopplats samman med kunderna via appen Heetch.

Stannades vid rutinkontroller

I två av fallen hämtade de upp kunder vid Stureplan. När de nått Danderyd stannades de av polisen i rutin- och nykterhetskontroller. Vid ett tillfälle hade polisen fått en känsla av att de i bilen inte känt varandra och av den anledningen fattat misstanke om att det rörde sig om en svarttaxi.

I polisens förundersökning framgår det att såväl kunder som chaufförer trodde att tjänsten var laglig. Chaufförerna kom i kontakt med tjänsten via Facebookreklam eller att någon i deras omgivning tipsat om den.

Fick höra att det var lagligt

Samtliga chaufförer uppger också i förhör att de besökt Heetch kontor där de fått en kortare utbildning av appen och hur den fungerar. Två av de åtalade ska ha fått intrycket att verksamheten var laglig – i ett fall ska företaget ha sagt att körningarna var lagliga.

De åtalade männen är alla födda utomlands och uppger i förhör att de börjat köra för företaget dels för tjäna pengar men också för att lära sig svenska. De körde utan kontrakt och pengarna fick de utbetalade av Heetch. Företaget ska ha sagt till förarna att de betalar in skatten på pengarna de tjänar.

Pausat verksamheten av moraliska skäl

Företaget har varit i blåsväder de senaste året då flera förare dömts för olaglig taxiverksamhet. Mitt i har sökt ansvariga på företaget för en kommentar. Till Expressen tidigare i år uppgav de att man pausat samåkningstjänsten av moraliska skäl efter att en förare dömts. Transportstyrelsen anser att körningar via appen är att betrakta som olagliga.

Männen som stoppades i Danderyd riskerar nu böter upp till 24 000 kronor.