Antonio och Lucia förverkligade sin dröm

I Sickla finns det möjlighet att testa en riktig italiensk pizzeria. Da Antonio e Lucia bakar pizzor enligt gammal tradition – men med egen tvist. – Vår pizza är en blandning av napolitansk och romersk pizza, säger ena ägaren Antonio Sabatini

  • Publicerad 10:00, 31 mar 2018

I Stockholm är senaste trenden napolitanska pizzor. Men på pizzeria Da Antonio e Lucia i Sickla har man valt en mellanväg. Här bakas det pizzor av en romare, men med napolitansk touch.

I maj 2017 öppnade Antonio Sabatini, 56 år, tillsammans med sin fru Lucia Michetti, 52 år, pizzerian i det gamla stationshuset vid Saltsjöbanan i Sickla köpkvarter.

– Vår pizza är ett mellanting, vi har fluffigheten från Neapel blandat med knaprigheten från Rom, säger Antonio Sabatini.

Antonio Sabatini är från Rom. Hans fru kommer från Pescara som ligger vid Adriatiska havet. Antonio har bott i Sverige i flera omgångar, bland annat under ett par år på 80-talet, han medverkade då i Lasse Holms musikvideo till låten Canneloni Macaroni.

Vi gillade verkligen platsen, huset är jättefint

Lucia Michetti

I dag har paret har två döttrar, 16 respektive 18 år, och har bott i Sverige sedan 2007. Familjen bor i Bro, strax norr om Stockholm, nära en timmes bilresa från restaurangen.

– Italien är ett fantastiskt land på många sätt. Men ekonomiskt är det inte så bra. Vi flyttade tillbaks till Sverige 2007. Vi tjänar mer här än i Italien och vi åker tillbaka när vi kan – men efter ett par veckor i Italien saknar man Sverige, säger Antonio Sabatini.

Här i det gamla stationshuset vid Nacka station längs Saltsjöbanan intill Sickla köpkvarter finns nu en italiensk pizzeria.

Både han och Lucia jobbade i många år på en italiensk restaurang nära St Eriksplan. Drömmen att starta eget har funnits hela tiden, men att det blev just i Sickla var mest en slump.

– Vi gillade verkligen platsen, huset är jättefint, säger Lucia Michetti. Och vi har fått höra från gäster att det bodde massa italienare här på 50 och 60-talet, det är ett plus, fyller Antonio i och skrattar.

Man ska kunna njuta av en pizza

Från början var det enbart avhämtning. Ägarna märkte att det fanns en efterfrågan bland kunderna att kunna sitta ner och äta i lugn och ro. Framför allt nu när dagarna blir ljusare, längre och våren snart är här.

– Folk vill kunna njuta av en pizza. Vi ordnade fram några platser och har en liten uteservering där man kan sitta och äta.

– Jag ska köpa pizza till mig och min kompis, hon säger att de har Stockholms bästa vegpizza, säger Mara Dermitzaki, 27, som är på tillfälligt besök i Nacka.

Vad är hemligheten bakom en bra pizza?

– Det måste vara fräscha och äkta råvaror och man måste tänka igenom de olika smakerna. Till exempel man kan inte ha tomatsås på en Quattro formaggi, fyra ostar. Tomatsåsen skär sig och då får man inte fram ostsmakerna. En pizza ska vara lätt, man ska bli lagom mätt, säger Lucia Michetti.