Äntligen svenskt pass – nu kan Ali nå OS 2020

Han tränar 12–14 pass i veckan i Hammarby Boxnings källarlokal på Kocksgatan. Men det allra viktigaste passet fick Ali Yusefi i förra veckan. Nu kan den svenske mästaren resa utomlands för att få tuffare motstånd – och kanske förverkliga drömmen att ta ett blågult OS-guld i Tokyo om två år.

  • Publicerad 14:51, 23 aug 2018

– Först när jag fick svaret från Migrationsverket kände jag inte att det var på riktigt. Men när jag hämtade passet och hade det i handen, då förstod jag det, säger 23-årige Ali Yusefi.

Förra veckans viktigaste pass för Ali Yusefi. Foto: Anna Z Ek

Det är strax efter lunch och han är ensam i Hammarby Boxnings lokal där han strax ska inleda sitt första träningspass för dagen. Utöver 12–14 egna pass i veckan är han tränare i klubben och håller PT-pass där.
– Ja, det här är mitt andra hem, säger han och skrattar.

Mitt i:s Idrottshjälte 2017

Dessutom har Ali sitt integrationsprojekt med boxningsträning för ensamkommande flyktingbarn fyra kvällar i veckan, något han har fått bland annat priset Mitt i:s Idrottshjälte för (2017).

– Grejen med det är att de lär sig svenska och kommer in i samhället genom boxningen. De känner sig mer välkomna. Och så är det bra för hälsan att träna.

Boxningen blev Alis räddning

Ali talar av egen erfarenhet. Han kom själv till Sverige från Afghanistan som 15-åring, helt ensam, och hade det väldigt tufft i början. För Ali blev boxningen en räddning.

– Jag fick en säck att slå på hemma hos min första familj jag bodde hos här på Söder. Jag var ung och hade jobbiga minnen från min resa och saknade min familj hemma i Afghanistan. När jag slog på säcken blev jag av med energi och jag kunde sova bättre.

Började boxas för sex år sedan

För sex år sedan klev han nerför trappan till Hammarby Boxning för första gången, och träffade klubbens huvudtränare Joel Grandell.

Här, hos Hammarby Boxning, har Ali Yusefi tillbringat oräkneliga timmar de senaste sex åren. ”Det tar tid att bli bäst och att bygga upp sig till den nivå jag är på i dag”, säger den regerande svenske mästaren i lättvikt. Foto: Anna Z Ek

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli boxare, men jag fastnade för det och gick min första match efter två månader.

Ingen spikrak väg

I dag är Ali regerande svensk mästare och landslagsboxare, men vägen dit har inte varit spikrak.
– Nej, jag har slutat flera gånger för att jag hade så mycket med skolan eller för att jag var tvungen att jobba ihop pengar och skicka till min mamma i Afghanistan. Men jag gillade boxningen så mycket så jag har kommit tillbaka hela tiden.

Afghanskt passet ett hinder

De senaste fyra åren har Ali satsat fullt ut, utan avbrott, och han blev ganska snabbt rankad etta i Sverige i lättvikt, 60 kilo. Men utan svenskt pass har det varit svårt att resa utomlands för att träna och tävla, och han har inte kunnat representera Sverige i internationella mästerskap.
– Med afghanskt pass har det varit krångligt. Jag har behövt söka visum, och ofta fått nej, och många länder har jag inte kunnat åka till alls. Passet har stoppat mig.

Tredje ansökan beviljades

Två gånger har Ali sökt svenskt medborgarskap och fått avslag. Men den tredje ansökan beviljades alltså i förra veckan.

Prins Ali är Ali Yusefis namn i boxningsringen. Foto: Anna Z Ek

– Nu kan jag åka utomlands och träna med de bästa. Jag vill åka till London och USA. Och så kan jag tävla för Sverige i EM och VM, så länge jag är etta i Sverige.

”Det här ger mig ännu mer motivation”

Nästa år är det både EM och VM. Därefter kommer det viktigaste av allt – kvalet till OS i Tokyo 2020.
– Det är min dröm att nå OS och ta guld för Sverige. Det är tufft, men chansen finns. Jag satsar stenhårt. Det gäller att träna mycket, och att träna smart. Det här ger mig ännu mer motivation, säger Ali och håller upp sitt alldeles färska svenska pass.

Fakta

Muhammad Ali en stor idol

Namn: Ali Yusefi.
Ålder: 23 år.
Bor: Solberga.
Klubb: Hammarby IF Boxning.
Viktklass: Lättvikt (60 kilo).
Boxarnamn: Prins Ali. ”Muhammad Ali är en av mina idoler. Jag tänker att han är kungen – och jag är prinsen.”
Yrke: Boxningstränare, PT, föreläser i skolor för att motivera och inspirera ungdomar.
Utmärkelser: Mitt i:s Idrottshjälte 2017 och Årets eldsjäl i kategorin integration på Eldsjälsgalan 2018, båda för sitt projekt med boxningsträning för ensamkommande flyktingar.
Dröm: Att ta OS-guld för Sverige i Tokyo 2020.
Aktuell: Har precis fått svenskt pass så att han nu kan åka utomlands för att träna med och tävla mot tuffa motståndare.

Visa merVisa mindre