Äntligen snö – men det kan vara för sent

Tusentals stockholmare är anmälda till Vasaloppet. Men brist på snö, fram tills nu, gör att många har alldeles för få skidmil i benen. Rullskidor och gymträning är surrogat som inte räcker.

  • Publicerad 04:52, 20 jan 2018

Tre herrar i 50-årsåldern väntar otåligt inne i stugvärmen. De vill inget hellre än att komma ut i kylan.

Pistmaskinen är på upploppet och snart kan Ulf Tingström, Hans Sundberg och Bosse Lindén ge sig ut i det 700 meter långa skidspåret av konstsnö i Rudans friluftsområde i Haninge.

Efter förra veckan snö förlängdes sträckan till det dubbla.

De behöver all träning de kan få inför Vasaloppet. Bosse Lindén har bara 20 mils riktig skidåkning i benen, och det räcker inte på långa vägar för att orka de nio milen mellan Sälen och Mora.

– Jag känner desperation och behöver minst 30 mil till, säger Bosse Lindén. Snöbristen i Stockholm gör att man får träna på rullskidor och i stakmaskiner, men det är inte samma sak. Jag är avundsjuk på de som bor norrut, det är nästan så man vill flytta dit.

Missat en stor del av träningen

Hans Sundberg instämmer.

– Om man inte får åka skidor på snö tappar man känsla, teknik och balans. Rullskidor kan väl vara ett bra komplement, men då har man alltid perfekt fäste. I riktig skidåkning gäller det att lägga på rätt valla.

Sedan ett par veckor finns flera konstsnöspår i Stockholmsdistriktet, men de flesta är bara några hundra meter långa.

– I dag ska jag köra 50-60 varv här på Rudan, säger Hans Sundberg. Då är det en fördel att ha guldfiskmentalitet.

Om man inte får åka skidor på snö tappar man känslan.

Hans Sundberg, skidåkare

Även om snön kommer har Stockholms många Vasaloppsåkare missat en stor del av skidträningen inför denna klassiker. Det är inte alla som har råd att åka norrut för att jaga snö.

– Vår mejlbox fylls varje dag av frågor från oroliga Vasaloppsåkare om det går att åka på vårt konstsnöspår, säger Jan Engberg som är driftsansvarig för anläggningen i Haninge.

Efterlyser skidtunneln i Stockholm

Vintrarna 2012-2013 var snörika, men sedan dess har skidåkarna helt eller delvis varit beroende av konstsnöspår. Jan Engberg vet så klart att det inte går att lita på att snön faller. Han har ett förslag.

– En skidtunnel i Stockholmsområdet skulle betyda allt! Men en sådan kostar flera hundra miljoner kronor och det är svårt att hitta finansiärer till ett sådant stort projekt.

Sveriges första skidtunnel byggdes i värmländska Torsby 2006. Spåret är 1,3 kilometer. I jämtländska Gällö invigdes en skidtunnel i fjol. Det 1,4 kilometer långa spåret går inne i ett berg. Utrymmet var från början en militäranläggning som byggdes i berget under andra världskriget. I Kviberg i Göteborg finns en skidtunnel med 1,2 kilometer långa spår.

– Det är uselt att det inte finns en skidtunnel i Stockholm som ju är landet största skiddistrikt, säger Bosse Lindén.