I sommar kan vi spatsera fritt på Rörstrandsgatan mellan Birkagatan och Vikingagatan. Foto: Pi Frisk

Äntligen – Rörstrandsgatan blir bilfri

Från och med juni blir Rörstrandsgatan bilfri mellan Birkagatan och Vikingagatan.

  • Publicerad 07:02, 26 jan 2016

Det har tjatats länge om att göra Norrtullsgatan till gågata som en del av "Nordens längsta gångstråk" mellan Medborgarplatsen och Norrtull. Men Rörstrandsgatan hann före och blir i sommar temporärt bilfri mellan Birkagatan och Vikingagatan.

– Anledningen till att inte hela gatan blir bilfri är att delar av den behövs till busstrafik, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

För att få till gågatu-känsla på hela Rörstrandsgatan kommer restauranger och kaféer där att kunna hyra parkeringsrutor av staden.

– Trottoarerna är smala på vissa ställen och tanken är att det ska kunna vara uteserveringar på parkeringsplatserna, säger Helldén.

Just nu informeras näringsidkarna i området om vad som är på gång för att de ska hinna ta ställning inför sommaren. Rörstrandsgatan kommer att vara bilfri mellan juni och augusti, sedan ska försöket utvärderas. Ett formellt beslut fattas under nästa möte i trafiknämnden.

– Jag ser ingen anledning till att det inte skulle gå igenom, säger Daniel Helldén (MP).

Som Vi i Vasastan skrivit tidigare pågår ett större arbete, under etiketten "Levande Stockholm", med att identifiera fler gator och platser som kan bli bilfria.

Arbetet med att göra Norrtullsgatan bilfri som en del i gångstråket mellan Norrtull och Södermalm fortsätter under våren, men med högsta sannolikhet kommer ingenting konkret att ske i sommar.

LÄS ÄVEN

Fler gågator i Stockholm nästa år

Vasastan kan få bilfri gata