Nya robottoaletten vid Spånga station har sett klar ut med inte öppnat. Foto: Babs Drougge

Äntligen premiär för Spångas robottoalett

Spångas nya självrengörande toalett har sett färdig ut bredvid Pressbyrån ett bra tag, men blockeras fortfarande av ett byggstaket. Mitt i reder ut när man kan premiärsitta den avancerade vattenklosetten.

  • Publicerad 17:19, 26 okt 2016

Redan i somras kunde Mitt i rapportera att Spånga skulle föräras med en av stadens 70 nya högteknologiska offentliga toaletter.

LÄS MER: Spånga får toalett som rengör sig själv.

Trots att toaletten sett färdig ut i veckor har nödiga Spångabor och genomresande fått hålla sig i väntan på tåget.

Anledningen till att toaletten inte öppnat ännu är att den behöver ström för att fungera. Reklamföretaget JC Decaux ansvarar för driften av de nya toaletterna.

– Det är inte bara att sätta ut en toalett och så är den klar, utan vatten och el måste dras och just nu väntar vi på Ellevio som ska dra elen dit, sa Malin Otterström, kommunikationschef på JC Decaux till Mitt i förra veckan.

Nu är Ellevio klara med sin del av inkopplingen.

– Vi blev klara med arbetet i tisdags. Vi drar alltid elen till en viss punkt, sedan är det upp till kunden att anlita någon som gör det sista arbetet med själva inkopplingen. Det gäller oavsett om det handlar om en villa eller som i det här fallet en offentlig toalett, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Nu tycks väntan vara över. Redan den här veckan kan toaletten komma att tas i bruk.

– Den ska sättas i bruk nu i veckan om jag har förstått det rätt. Både vattnet och elen är klart. Det ska sättas dit en vattenmätare och tryckas på knappen som sätter igång den, säger Mikael Lidén på trafikkontoret.

Enligt honom kan det röra sig om en tvåveckorsperiod från att elen är dragen till att första besökaren kan uträtta sina behov.

Mitt i söker JC Decaux för ett exakt datum för premiären.

LÄS MER: Stans nya toaletter krånglar.

Fakta

Fakta: självrengörande toaletter

Staden arbetar med att installera sammanlagt 70 nya toaletter som är självrengörande. Arbetet genomförs med reklamföretaget JCDecaux och beräknas vara klart under 2018.

I de nya toaletterna rengörs toalettsits och golv automatiskt mellan varje besökare vilket ökar renlighet och trivsel. En komplett tvättcykel tar ca 60 sekunder.

Samtliga toaletter är anpassade för rörelsehindrade och utrustade för att göra vardagen lättare för mag- och tarmsjuka.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre