Klockan 14.36. Foto: Jonny Andersson

Äntligen kom vintern - på låtsas

Skidfolket kan vara världens tålmodigaste och i projektet "Alla på snö" ger skidförbundet barn chans att testa. Vi tittade förbi när 27 elever från Ursvikskolan drog på sig pjäxorna.

  • Publicerad 17:29, 13 mar 2020

För en del var det länge halt under skidorna, medan andra snabbt hittade tekniken, och modet.

Troj (på bilden) var en av flera som ganska snabbt hade bråttom både uppför och nedför med ett koncentrerat leende på läpparna.

Sammantaget kan sägas att i stort samtliga elever klarade att glida nedför, men hade lite svårare att ta sig tillbaka till högsta punkten.

13.58

Utefter en snösträng på 8 gånger 50 meter kunde 27 elever från Ursvikskolan testa att åka skidor.

"Det här är ju jätteroligt", tjoade en av flickorna när hon manövrerade sig fram i spåret.

Läraren Kristina Nordin var stormförtjust och elevernas glädje obetalbar.

– Vi var på teater på förmiddagen och nu det här, säger hon och spänner fast skidorna under en elevs pjäxor.

14.14

Alla på snö startades 2008 och tillhör numera Svenska Skidförbundets ordinarie verksamhet. Förbundet håller med all utrustning så att barn kan testa på.

Den inlånade tomten fick hjälpa till med skidbytenI

Från ände till ände hade eleverna lätt nedför till gräs och pölar, i stort alla hann bromsa i tid eller snyggt lägga sig ner.
– Tack vare några köldnätter och en kraftansträngning fick vi till en plätt, berättar Henrik Ahnbrink, ungdomsledare i SIK:s skidsektion.

14.20

Åsa Karlsson från skidförbundet delade ut västar och efter timmen i spåret fick samtliga diplom.

– Som vintern varit är det fantastiskt att eldsjälar orkar hålla på. Genom "Alla på snö" får vi inblick i klubbarnas verksamhet och när vi är ute i skolorna märker barnens uppskattning. Fler lärare och skolor skulle ta chansen, säger Åsa Karlsson.

Alla på snö samarbetar med initiativet "Generation pep", som syftar till att få fler barn att röra på sig i vardagen. 2019 genomfördes 173 Alla på snö-dagar i 53 kommuner i Sverige.

Övning ger färdighet. Efter några försök kunde till och med den här passagen klaras av. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09