För ung. Barbara Andersson längtar efter dos 3, men väljer att isolera sig tills vidare. Foto: Anna Wachenfeldt

Äntligen kan Barbara, 79, få dos 3

Barbara Andersson är född 1942 och fick från vårdcentralen höra att hon är för ung för en tredje dos covid-vaccin. Av rädsla för smitta isolerar hon sig hemma. – Jag vill inte vänta mer på att leva, säger hon.

  • Publicerad 14:56, 27 okt 2021

För ett par veckor sedan påbörjade regionen att ge påfyllnadsdoser av covid 19-vaccin till länets äldre.

Barbara Andersson gick till sin vårdcentral i Huvudsta, men där fick hon nej. Hon är född 1942 och vaccinet erbjuds den som är född 1941 eller tidigare.

– Jag blev så ledsen. Jag vill inte vänta mer på att leva. Men jag fick min andra dos i maj och nu känner jag mig så rädd att bli smittad och har isolerat mig nästan helt. Jag har få vänner kvar men inte ens dem känner jag att jag vågar träffa, säger Barbara.

Hon tillhör inte riskgrupp men berättar att hon har flera sjukdomar bakom sig.

– Jag vill inte hamna i någon apparat på iva.

Vågar inte ha hemtjänst

Bor man på äldreboende eller har hemsjukvård har man också kvalat in för dos tre. Men Barbara har bestämt att klara sig själv – just av rädsla för covid.

– Jag vågar inte släppa in någon hemtjänst, man vet inte vem som är vaccinerad och det är nya människor hela tiden. Jag kan hänga min tvätt, laga min mat. Men jag vill komma ut, gå till Solna centrum och handla, bara röra mig bland folk. För det måste jag ha vaccin, jag betalar gärna. Varje år är viktigt när man är i min ålder.

Och nu är det alltså på gång. På onsdagen stod också klart att även 65-plussare ska erbjudas tredje dosen.

Mer info här: https://www.mitti.se/nyheter/en-tredje-dos-vaccin-mot-covid-19-erbjuds-till-alla/repujA!RAQTrlqeTLYBxn5eO@6Bkw/