Den första juni slog Le petit cochon upp dörrarna för första gången. Efter flera års letande efter en lämplig lokal och därefter månader av renovering var det dags.

– Väldigt roligt. Vi har fått bra kritik på maten och personalen har varit uppskattad, säger Micke Björkman.

Menyn har hämtat inspiration från länder i Sydeuropa.

– Här lagar vi det vi är sugna på. Vårt mål är att vara väldigt kreativa.

Långa dagar

Han började arbeta i restaurangbranschen 1996 och har sedan dess varit runt på flera krogar i Stockholm. Senast kommer han från restaurang Agnes på Kungsholmen som han var med och drev. Men Le petit cochon blir alltså hans första helt egna restaurang.

– Det har varit ett långsiktigt mål för mig att öppna en egen restaurang. Jag har ett toppenteam bakom mig och vi har kul tillsammans. Det blir en del långa dagar nu i början, men det är bara roligt för jag gör det jag älskar.

På svenska betyder le petit cochon den lilla grisen. Namnet har Micke tagit fram tillsammans med Fredrik Forsberg, som arbetar med restaurangens grafiska profil.

– Det var ett smeknamn som jag fick av kollegorna på ett sommarjobb. Där fanns det en Micke som kallades stora grisen. Då blev jag den lilla.