Äntligen drar matcherna igång – med en begränsad publik

Förra helgen gav Svenska amerikanska fotbollsförbundet grönt ljus för en mindre publik på matcher. I helgen blir det premiär för både matcher och publik för Täby Flyers.

  • Publicerad 15:30, 21 aug 2020

– Vi har kämpat hela våren med bara träning – inga matcher ingen serie, ingenting. Vi är en liten familjär förening och då är det extra jobbigt att inte kunna samlas och stötta ungdomarna, säger Anders Lentell som är ordförande i Täby Flyers.

På lördagen kommer U13 laget möta Wäsby Warriors och Tyresö Royal Crowns hemma på Hägernäs IP och på söndagen tar U19 emot Tyresö. Båda lagen spelar sina första matcher med publik på flera månader.

– För de yngre lagen betyder det otroligt mycket att ha en förälder där, om man får en smäll eller blir ledsen.

Anders Lentell är ordförande i Täby Flyers. Foto: Privat

Publikvärdar håller koll

Under fredagen meddelade regeringen att en större sittande publik kan tillåtas på sportevennemang från och med 1 oktober. Men den amerikanska fotbollen får redan nu alltså en försmak, med en publik på max 50 personer.

Planen är att en anhörig per spelare kan tillåtas vilket innebär 25 personer i publiken för hemmalaget och 25 personer i publiken för bortalaget.

– Vi kommer ha en publikvärd på varje sida som påminner om att hålla avstånd. Jag tror att det mest kommer att handla om logistiken till och från matcher, att föräldrar inte får springa in på planen när det är slut utan möta upp sina barn utanför.

För de yngre spelarna betyder det mycket att kunna ha föräldrar på plats som stöttar. Foto: Anders Lentell

”Känner oss rustade”

I onsdags samlades styrelse och representanter för alla lag i Täby Flyers för att göra en detaljerad plan. På mötet ritades kartor upp för var alla ska befinna sig för att säkerställa att lagen, hemmapubliken och bortapubliken hålls avskilda och har separata ingångar.

– Vi känner oss verkligen rustade. Det är viktigt att ta det här på allvar. Vi har alltid varit en föregångare som förening och det är inget undantag här, ungdomsidrotten handlar mycket om att alla ska kunna känna sig trygga.