Leif Löf i Tyresö Jazz & Blues Club tar emot priset för Årets kulturförening. Foto: Läsarbild Valentina Novak

”Äntligen, det var på tiden”

Av 24 nominerade fick 11 ta emot priser under Kultur- och idrottsgalans festligheter. Tyresö Jazz & Blues Club korades som Årets kulturförening. – Det betyder att vi hamnar på kartan och att folk uppmärksammar oss, säger ordförande i föreningen Leif Löf.

  • Publicerad 12:14, 19 mar 2018

I fredags gick kultur- och idrottsgalan av stapeln där ett gäng kultur- och idrottsföreningar tilldelas pris i olika kategorier. Av 24 nominerade fick 11 personer och föreningar ta emot priser under kvällen.

Tyresö Jazz & Blues Club kammade hem priset som Årets kulturförening.

– Vi tycker att det var på tiden, äntligen! Det betyder att vi hamnar på kartan och att folk uppmärksammar oss. Förra året var vi nominerade, men i år vann vi och det var jättekul, säger Leif Löf.

Utmärkelsen är enligt Leif bra för föreningen på flera sätt. Dels ger det mer uppmärksamhet och kan locka större artister. Det kan i sin tur få folk att ta sig upp ur soffan och iväg till konserterna tror han. Trots att föreningen kämpar för att få större publik så är de samtidigt i behov av bättre lokaler att välkomna publiken till.

– I Tyresö har vi ont om konsertlokaler. Men nu hoppas vi att det kanske byggs nått större kulturcentrum i Tyresö, det skulle förenkla för oss, säger Leif Löf.

 

Vinnarna 2018…

Årets idrottsförening – Tyresö FF
Motivering: Årets idrottsförening tar vara på människors engagemang och inspirerar till en känsla av gemenskap och delaktighet. Engagemanget hos styrelse, ledare och tränare är imponerande och bidrar till att föreningen ständigt är i utveckling både till form och innehåll. Föreningen arbetar hårt med ett enat fokus kring sunda värderingar och en tro om att dessa skapar grunden för en meningsfull och glädjefylld idrott. Rent sportsligt kan klubben under 2017 stoltsera med flera beundransvärda resultat och de rödgula andas optimism.

Årets kulturförening – Tyresö Jazz & Blues Club
Motivering: En förening med ett aldrig sinande engagemang, med många och trogna medlemmar och som med kontinuitet presenterar ett varierat program i form av världskända namn, nya förmågor och lokala artister. Föreningen står nästan uteslutande för utbudet av den specifika genren i Tyresö kommun och håller den vid liv inte minst genom att uppmuntra ungdomar att på olika sätt medverka. 30-årsjubileet firades under 2017 med en final i form av en mycket lyckad festival.

Årets ledare – Susanne Hellevik, Tyresö Ryttarförening
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets ledare besitter alla egenskaper en ledare behöver ha: ett starkt ledarskap, förmåga att inspirera andra och stor dedikation för uppdraget. Vinnaren har genom sitt hårda och målmedvetna arbete visat hur idrotten kan utvecklas genom nytänkande och banbrytande idéer. På så sätt är vinnaren inte bara en förebild för den egna föreningen, utan hela föreningslivet i Tyresö.

Årets unga ledare – Hanna Brandt, Hanviken SK
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets unga ledare har med sitt djupa engagemang tillfört både sin idrott och sin förening värdefulla insatser. I många år har hon ansvarat för föreningens alla camper och i positiv anda fått barnen att både springa, leka och lära. Hon beskrivs som en fantastisk förebild som sprider glädje och inspirerar. Hon har ett stort hjärta för sin förening och är en föredömlig ledare.

Årets eldsjäl – Marko Ahola, Tyresö Judo och Ju-Jutsuklubb
Motivering: I en tid där alla klockor tycks rusa allt snabbare och framför allt vara inställda på ”egentid” är det eldsjälarna som bär upp vårt föreningsliv och som betyder så mycket för så många, i vardagen. Årets eldsjäl har med stor glädje och sitt outtröttliga arbete lagt otaliga timmar på sin idrott och dess deltagare. Med stort engagemang och en fantastisk lojalitet till sin förening har han motiverat och stöttat både aktiva och ledare i många år på ett beundransvärt sätt. Både i med- och motgång kan föreningen lita på sin eldsjäl som har en glöd inombords som aldrig slocknar!

Årets idrottsprestation – Tyresö Hanviken Hockey
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets idrottsprestation har visat att en blandning av laganda, kämpaglöd och talang kan leda till fantastiska resultat. Det hårda arbete som lagts ned under de senaste åren resulterade slutligen i att det långsiktiga målet kunde nås år 2017. Genom den extraordinära prestationen att avancera till Hockeyettan har Tyresö satts på hockeykartan.

Årets kulturpersonlighet – Jenny Puronne, fotograf
Motivering: 2017 är ett år att minnas för årets kulturpersonlighet. Inte minst genom att ha erhållit flera fina priser och utmärkelser som också leder vidare till nya utmaningar under 2018. Med en ärlig kärlek till hantverket och med en stark vilja att fortsätta att utveckla sin konstnärliga sida har denne Tyresöbo under en längre tid bedrivit sin verksamhet i Tyresö.

Årets insats för personer inom funktionshindergruppen – Richard Svennberg, Friskis och Svettis Tyresö.
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets insats för personer inom funktionshindergruppen går till en person som hjälper till att öppna upp dörren till en verksamhet där alla är välkomna. Här är målet glädje och utveckling utifrån sin egen nivå. Denna person kännetecknas och beskrivs av sin omgivning som en stor inspiratör med ett aldrig sinande tålamod. Årets vinnare ger varje individ möjlighet att göra passet till en positiv upplevelse och skapar fantastiska förutsättningar att kunna träna efter sina egna mål och behov.

Juryns val – Tyresö Handboll
Motivering: Årets vinnare går till en förening som minst sagt sätter Tyresö på kartan. Med en väldig bredd i sin barn- och ungdomsverksamhet så lyckas man år efter år få fram talanger som representerar Tyresö i olika landslag och föreningens lag tävlar med den absoluta eliten inom sin sport. Man har i föreningen lyckats bygga en vinnarkultur som bygger på glädje, kvalité, fair play och kontinuitet. Tyresö kommun vill tacka årets vinnare som är goda ambassadörer för idrotten där föreningen har visat, trots knappa resurser, att man gått hela vägen till att idag vara en av Sveriges absolut mest framgångsrika handbollsföreningar.

Juryns val – Erik Linder
Motivering: Juryn har valt att hylla en person som besitter många begåvningar både konstnärligt och socialt och kan därför beskrivas på många olika sätt: En positiv person. Ställer alltid upp. Har ett idogt engagemang. Jordnära. Kreativ. Ambassadör för Tyresö. Och inte minst – en artist, musiker och låtskrivare med en helt fantastisk sångröst.”

Årets brottsförebyggande insats – Robert Sezkir och Juan Jose Torre Estay

Källa: Tyresö kommun.