Regler. Den som vill fiska egna kräftor måste ha ett kräftfiskekort. Foto: Anders Ekström

Äntligen dags för årets kräftfester

Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om vad som går hem på årets kräftskiva.

  • Publicerad 16:23, 4 aug 2020

Fiskexpert. Nils Molinder är en av ägarna till Melanders fisk och har över 30 års erfarenhet av att tillaga fisk. Foto: Olivia Secher

Kräftskiva, kräftkalas eller kräftfest, kärt barn har många namn. Men oavsett hur man väljer tillbehör, snaps eller dekorationer är det ändå kräftorna som spelar huvudrollen under den här högtiden.

En som har koll på hur kräftan ska tillagas på bästa sätt är Nils Molinder, en av ägarna till restaurangen Melanders fisk. Han började redan som 13-åring med att filéa fisk i Östermalmshallarna och har lärt sig ett och annat på vägen.

Han rekommenderar att man kokar sin egen lag, framförallt om man planerar att köpa djupfrysta kräftor.

– De är nämligen inte kokta med riktig krondill. Mitt tips är att koka en egen lag som är ganska salt, tre gram salt per liter, plus krondill. Låt lagen svalna och sänk sedan ner kräftorna, och låt dem gärna ligga och dra över natten, säger Nils Molinder.

Signalkräftan en favorit

Om han själv får välja blir det den svenska signalkräftan på skivan.

– Från början var det en inplanterad kräfta, men nu har den anpassat sig mer till vårt klimat och innehåller mycket rom, säger Nils Molinder.

Den planterades ut i svenska sjöar och vattendrag på 1960-talet för att ersätta den inhemska flodkräftan som minskat på grund av kräftpest. Dock visade det sig sedan att signalkräftor själva bär på kräftpestsvampen, därför ska de aldrig planteras ut i vatten där flodkräftan kan leva.

Vad borde man ha till kräftorna?

– I stället för västerbottenpaj kan man göra en kryddostpaj. Den är mer inriktad mot kräftor eftersom det är lite kummin och dill i kryddost.

Krävs fiskekort

Den som själv vill ge sig ut med burar och håv i Mälaren kan göra detta mellan den 15 augusti och 6 september. Dock krävs det ett kräftfiskekort, TDA 4.

Fiskekortet är personligt och måste tas med vid varje tillfälle. Mer information finns på Stockholms stads hemsida.

Med kortet får man även en bonuskväll för fiske den 29 augusti, då man får fiska i 18 andra sjöar i Stockholm. Den som vill fiska kräftor på andra platser i länet hittar mer information på sportfiskarna.se.

Sugen på att fiska kräftor? Tänk på det här

Signalkräftan är förbjuden att flytta, importera eller reproducera.

Maximal fångst för hela fiskeperioden är 50 kräftor.

Minimimått är 10 cm, mätt från stjärten till nosspetsen. Kräftor under 10 cm ska återutsättas på fångstplatsen.

Maximalt tio redskap per kort får användas varav max fem stycken mjärdar, resten kräfthåvar.

Viktigt är att inte sprida redskapen för mycket då man hela tiden måste ha dem under uppsikt.

Den som är först på en fiskeplats har företräde.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre