Anthony Yigit boxas om 80 miljoner kronor

Anthony Yigit är Europamästare i proffsboxning. Nu kan han bli nummer nio i den lilla skaran av svenskar som tagit VM-titlar. Enorma summor finns i potten i turneringen ”World boxing super series”.

  • Publicerad 15:53, 4 sep 2018

Det är kvavt i gymmet i Torvalla sporthall i Haninge. Anthony Yigit dryper av svett när han springer på löpbandet i mycket hög fart. Under ”pausen” är det skuggboxning som gäller, och sedan upp på bandet igen.

– Egentligen hatar jag sådan här träning, säger Yigit. Men det behövs eftersom jag vill vill vara snabbast, slå hårdast och vara bäst.

Den 26-årige proffsboxaren från Jordbro är redan bäst i Europa, men nu ska han erövra hela världen.

Möter ”The Beast”

I höst, preliminärt datum den 27 oktober, äntrar han ringen för en match i tolv ronder om VM-titeln i superlättvikt (63,5 kilo). Matchen går i New Orleans eller Chicago. Motståndare är den 25-årige vitryssen Ivan Baranchyk som har det mysiga artistnamnet ”The Beast”.

Anthony Yigit, Europamästaren i boxning tränar i Torvalla för VM fight.

– Jag vet att han är hård och stark och knockar sina motståndare. Men jag är snabbare, och speed kills.

Inget överflöd

Anthony Yigit är Europamästare i superlättvikt och har försvarat titeln två gånger. Han utsågs till ”Champion of the year” 2017, alltså årets bästa proffsboxare alla kategorier/viktklasser.

Han kan leva på boxningen, men det är inget överflöd. För segern i den senaste titelmatchen fick Yigit 375 000 kronor, dock går delar av summan till promotor och manager.

Många miljoner dollar

I oktober är det helt andra pengar som gäller. Vi snackar om mångmiljonbelopp i dollar. Anthony Yigit kan bli ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Han är uttagen att fajtas i turneringen ”World boxing super series”. Åtta boxare möter varandra i utslagning, och de två bästa möts i finalen. Segraren tar hem samtliga världsmästartitlar (det finns ju flera organisationer) och får den nätta summan av tio miljoner amerikanska dollar, alltså ungefär 80 miljoner kronor.

Börjar med IBF-bältet

Matchen mot Ivan Baranchyk är kvartsfinal i World boxing super series. Men även här står ett VM-bälte på spel, nämligen det från organisationen IBF. Och så finns en miljon dollar i potten.

– Vinner jag så dröjer det tre till sex månader till nästa match i serien.

Tiden fram till fajten i oktober ska Anthony Yigit vara på träningsläger i Las Palmas och Las Vegas. Faktum är att han det senaste året ständigt varit på träningsläger.

– Från september i fjol har jag tränat i Moldavien, Las Palmas, Ryssland, Teneriffa, Malaga och Sverige.

Tackar akademin

De få gånger Anthony Yigit är i Stockholm besöker han Fredrika Bremergymnasiet i Haninge där han själv en gång var elev på boxningsakademin. Han hälsar på lärarna och snackar med eleverna.

– Det är tack vare akademin jag tagit mig där jag är nu. Jag fick chansen att kombinera träning och studier.

Glömmer aldrig Jordbro

Trots jakten på dollarmiljonerna glömmer Anthony Yigit inte sitt ursprung. Pengar har aldrig varit drivkraften.

– När jag växte upp i Jordbro var det enda vi unga fick höra att vi var dömda förlorare. Nu har jag visat att det inte behöver vara så, det är viktigt att sätta upp mål och arbeta hårt för att lyckas.

Fakta

Hemlös 26-åring kan bli bäst i världen

Anthony Yigit, Europamästaren i boxning tränar i Torvalla för VM fight.

  • Namn: Anthony Yigit.
  • Ålder: 26 år.
  • Bor: Ingenstans just nu. Letar dock lägenhet i Stockholm, är uppvuxen i Jordbro.
  • Aktuell: Boxningsproffs som i oktober går en match om VM-titeln i superlättvikt.
  • På fritiden: ”Jag gillar att läsa och skriver själv en del, mest dagboksanteckningar. Och så tecknar jag, det kan bli vilket motiv som helst men gärna djur.
Visa merVisa mindre