På Södermalm finns de bland annat vid Medborgarplatsen och Björns trädgård, som ofta pekas ut som de platser som känns mest otrygga på malmen.

I en av de senaste ansökningarna till polisen skriver staden att ordningsvakterna är ett bra komplement för att motverka ordningsstörningar och skapa trygghet. Man pekar på att polisen har personalbrist och måste prioritera sina resurser. I år satsar därför Stockholms stad 101 miljoner på ordningsvakter.

Undersökte saken

Förra året publicerade staden också en undersökning om effekten av mobila ordningsvakter vid Gullmarsplan, Årsta torg, Dalen och Hagsätra.

Rapporten för de olika områdena, som visade mätningar före och efter att områdena fått vakter, pekade visserligen på ganska små förändringar vad gäller hur människor upplever områdets problem.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ofta-ingriper-stadens-ordningsvakter/repuch!iENQoYpTtojx94J4D4kXCg/

Ökad upplevd trygghet

Men på en punkt var undersökningen glasklar – de allra flesta ansåg att ordningsvakternas närvaro ökar tryggheten.

Mobila ordningsvakter betyder att vakterna inte är på plats i området hela tiden.

– Vi använder dem där de gör mest nytta. De jobbar utifrån lägesbilder som de delar med polisen, stadsdelarna och andra aktörer. Fokus kan variera, säger Martin Berg, säkerhetsstrateg vid Stockholms stad.

Skola och socialtjänst

Anna Nellberg Dennis, andra vice ordförande vid Polisförbundet, håller med om att ordningsvakter är ett bra komplement till polisen.

Men hon tycker att man ska passa sig för att likställa de två.

– De får 80 timmars utbildning, jämfört med polisens två och ett halvt år. Det är som att sätta en undersköterska där läkaren ska vara.

Behovet beror på att det finns för få poliser, menar hon.

– Jag hade gärna sett att polisen hade möjlighet att fotpatrullera mer och skapa relationer med medborgarna, snarare än att privata säkerhetsföretag gör det. Det hade varit fantastiskt med en snut i varje knut, men vi är inte där än.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-ordningsvakter-pa-gatorna-kompenserar-for-polisbrist/repujd!pHvYCEO46AFCakWfDpKxIQ/

"Annat uppdrag"

– Vakterna kan bidra till en känsla av trygghet, men har ett helt annat uppdrag än polisen.

– Och ett omhändertagande av till exempel en berusad person betyder egentligen ingen avlastning. Till syvende och sist måste polisen ändå åka dit och hämta personen.

Anna Nellberg Dennis menar att orsaken till oroligheter beror på att det ständigt sker rekryteringar till kriminalitet.

– För trygghet på sikt hade vi gärna sett mer resurser till brottsförebyggande arbete – skola, socialtjänst och psykiatri.

Frågan

Är kommunala ordningsvakter svaret på att få bort känslan av otrygghet? Och hur används pengarna bäst för att öka tryggheten?