I september räknar Folkhälsomyndigheten med att samhället i stort kan gå tillbaka som vanligt. Men det bygger på att vaccineringen fortsätter i samma takt och att människor följer de rekommendationer som finns.

– Den framtida utvecklingen av pandemin i Sverige är beroende av att vaccinationsarbetet fortsätter som planerat och att vi når en hög vaccinationstäckning i befolkningen, berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på onsdagens pressträff.

Dryg tredjedel fått första sprutan

I Järfälla har en knapp tredjedel av de vuxna fått sin första spruta, 32,6 procent, och knappa 8,4 är helt färdigvaccinerade. Kommunen ligger strax under länet i snitt.

Veckan innan, vecka 17, hade 28,1 procent fått sin första spruta.

Kurvan åt rätt håll

Antalet smittade har gått ner i Järfälla och kurvan pekar fortsatt neråt efter toppnoteringen i slutet av mars, då kommunen hade flest fall i hela länet sett till befolkningsmängd. Men nu är vi nere på 221 bekräftade fall för vecka 18, motsvarande siffra veckan innan var 274.

Två nya dödsfall har rapporterats de senaste två veckorna. Totalt har 150 Järfällabor avlidit av covid-19, och av dessa har 64 procent haft någon typ av omsorg.