Järfälla. Antalet smittade har gått ner efter den tidigare rekordsiffran i kommunen. Foto: Mostphotos

Antalet smittade i Järfälla fortsätter att minska

I höst räknar Folkhälsomyndigheten med samhället kan gå tillbaka till normalt. Men det förutsätter att vaccineringen rullar på och att folk följer rekommendationerna. I Järfälla har en dryg tredjedel av invånarna fått först sprutan.

  • Publicerad 10:42, 14 maj 2021

I september räknar Folkhälsomyndigheten med att samhället i stort kan gå tillbaka som vanligt. Men det bygger på att vaccineringen fortsätter i samma takt och att människor följer de rekommendationer som finns.

– Den framtida utvecklingen av pandemin i Sverige är beroende av att vaccinationsarbetet fortsätter som planerat och att vi når en hög vaccinationstäckning i befolkningen, berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på onsdagens pressträff.

Dryg tredjedel fått första sprutan

I Järfälla har en knapp tredjedel av de vuxna fått sin första spruta, 32,6 procent, och knappa 8,4 är helt färdigvaccinerade. Kommunen ligger strax under länet i snitt.

Veckan innan, vecka 17, hade 28,1 procent fått sin första spruta.

Kurvan åt rätt håll

Antalet smittade har gått ner i Järfälla och kurvan pekar fortsatt neråt efter toppnoteringen i slutet av mars, då kommunen hade flest fall i hela länet sett till befolkningsmängd. Men nu är vi nere på 221 bekräftade fall för vecka 18, motsvarande siffra veckan innan var 274.

Två nya dödsfall har rapporterats de senaste två veckorna. Totalt har 150 Järfällabor avlidit av covid-19, och av dessa har 64 procent haft någon typ av omsorg.

Coronautvecklingen i Järfälla över tid

Så många Järfällabor bekräftades smittade under respektive vecka:¨

Vecka 18: 221

Vecka 17: 274

Vecka 16: 271

Vecka 15: 412

Vecka 14: 315

Vecka 13: 391

Vecka 12: 320

Vecka 11: 311

Vecka 10: 241

Vecka 9: 264

Vecka 8: 212

Vecka 7: 213

Vecka 6: 136

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

FHM:s olika scenarier

Scenario 0 - En snabbt sjunkande smittspridning tack vare minskade kontakter i befolkningen. I detta scenario skulle smittspridningen avta kraftigt från och med nu och plana ut i juli.

Scenario 1 - Folkhälsomyndighetens grundscenario med oförändrade kontakter i befolkningen är en viktig faktor. I detta scenario sjunker smittspridningen från och med mitten av maj, för att sedan plana ut till mycket låga nivåer under juli och augusti.

Scenario 2 - Ökande smittspridning på grund av bland annat ökande kontakter. I detta scenario fortsätter smittspridningen att öka ännu ett tag och vänder inte nedåt förrän i mitten av juni, för att plana ut till låga nivåer först i höst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre