Kommunpolis. Magnus Nilsson gläds åt färre inbrott. Foto: Mikael Andersson

Antalet inbrott tillbaka på lägre nivåer

Den dramatiska ökningen av inbrott kan ha varit tillfällig. Antalet ser nu ut att vara tillbaka på normala nivåer. Kommunpolisen Magnus Nilsson håller nu tummarna för att en vit vinter ska minska inbrotten ytterligare.

  • Publicerad 15:21, 20 nov 2020

Tre inbrott i bostad. Så lyder facit för vecka 45, vilket får ses som en klar minskning jämfört med höstlovet vecka 44 då totalt 19 bostadsinbrott anmäldes.

Vecka 46 var inte heller särskilt dramatisk. Även då anmäldes tre inbrott, vilket rentav är lägre än vad veckorna före höstlovsveckan uppvisade.

Flyttat vidare

– Den slutsats vi kan dra är att det har varit gärningspersoner verksamma i kommunen under höstlovsveckan, det är väldigt tydligt. Sedan har de av okänd anledning upphört eller flyttat vidare, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Det innebär emellertid inte att Järfällaborna kan blåsa faran över, menar Magnus Nilsson. Han poängterar att det fortfarande finns internationella brottsnätverk som rör sig över stora områden.

– Det kan komma nya ökningar på inbrott, så det finns all anledning att dels se över sitt inbrottsskydd och att man har en god relation med sina grannar.

En annan parameter som kan bidra till att hålla tjuven borta är typiskt nog något som blir allt sällsyntare: en vit vinter. Då är det nämligen större sannolikhet att man blir påkommen.

Spår i snön

– När och om snön lägger sig så att vi får ett vinterlandskap, då blir det ganska ljust ute. Dessutom lämnar man spår efter sig i snön, säger Magnus Nilsson.

Kan hålla tjuven borta

- Fönsterlås

- Brytskydd till altandörrar

- Gallergrind innanför ytterdörren

- Låg växtlighet, så att tjuven inte arbetar ostört

- Rörelsestyrda strålkastare

- Grannsamverkan

- Var hälsosamt misstänksam mot okända människor i ditt bostadsområde

Källa: Polisen i Järfälla

Visa merVisa mindre