Antalet hundar i Järfälla ökade under pandemin

Antalet hundar ökar i hela länet. I Järfälla finns nu 3691 vovsingar – en ökning med 6,8 procent på ett år. Mitt i tog ett snack med två glada hundägare.

  • Publicerad 10:27, 16 mar 2021

Många stockholmare har arbetat hemifrån under coronaåret 2020. Förutom att jobba har de även är att intresset för att skaffa hund har skjutit i höjden. Även i Järfälla lägger man märke till trenden.

Förra året ökade antalet hundar med 6,8 procent på ett år.

Bosse och Nisse är två tyska fågelhundar som bor i Jakobsberg. De vill helst röra på sig just hela tiden – och har fått matte med sig på tåget.

– Jag bodde på Gotland och kände en kille som födde upp dem, säger Camilla Karlberg.

– Så nu är jag ute och går cirka sju timmar om dagen. Men jag gillar att vara ute så det är inga problem.

Hon upplever att det är många fler småhundar i Jakobsberg numera.

– De har dykt upp i området under det senaste halvåret, eller året. Bosse reagerar inte så mycket på dem men Nisse vill fram och leka och busa.

Bidrar med mycket motion

En hel del motion blir det även för Yasmin Budak, som bor tillsammans med snart 7-åriga Aslan – döpt efter lejonet i Narnia. Aslan är en motionsglad pitbull.

– Jag går typ 15 kilometer varje dag. Det har blivit en livsstil, säger Yasmin Budak.

Det var hennes barn som fick henne att skaffa Aslan, när de var yngre och han var en valp.

– Han behövde omplaceras, vi hittade honom på Blocket. Han hade flyttat runt till flera olika hem innan han kom till oss.

– Det är socialt att ha hund, man träffar andra på promenad. Och det finns en tillit, en kärlek, ett band. Aslan är jättesnäll.