Varje torsdag så presenterar Folkhälsomyndigheten data över antalet konstaterade fall av covid-19 på kommunnivå. Nyhetssajten Newsworthy analyserar och sammanställer dessa siffror.

Under vecka 16 så minskade antalet konstaterade fall av corona i Upplands-Bro med 20 procent. Den senaste veckan har totalt 102 nya fall av sjukdomen konstaterats, det här rör sig om en klar nedgång med 28 fall sedan föregående veckas rapport.

Om vi tittar på befolkningen i Upplands-Bro så har man under vecka 16 haft 350 nya fall per 100 000 invånare. Det här är jämfört med övriga landet en ganska så genomsnittlig nivå.

Hur går det då med vaccinationen av invånarna?

Fram till och med vecka 16 så har enligt siffror från Nationella vaccinationsregistret 4 748 Upplands-Brobor fått sin första dos av vaccinet mot covid-19. Det här motsvarar att 21 procent av den vuxna befolkningen i Upplands-Bro nu fått minst en dos. Blickar man ut över länet för att få en bild av hur vaccineringen fortgår noteras att fram till vecka 16 så har 395 955 personer fått sin första dos med vaccin. Det här motsvarar 21,2 procent av befolkningen.

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen att iva-vården i Sverige fortsatt är ansträngd och att smittspridningen är hög.

Samtidigt ser man en något nedåtgående trend i antalet smittade, från vecka till vecka.

– Fortfarande är smittspridningen allvarlig, vi måste ta det på väldigt stort allvar, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog, under gårdagens pressträff.

Enligt honom väntar man sig att den höga vaccinationstakten inom en snar framtid kommer att ge resultat, alltså att smittspridningen minskar.

– Så småningom lär vi se en påverkan på samhällsspridningen. Det ser vi inte än.