Foto: Niklas Loman / Most Photos

Antalet fall av covid ökar i Upplands-Bro

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Upplands-Bro igen. Den senaste veckan har en ökning med 43 procent noterats.

  • Publicerad 16:48, 22 apr 2021

Varje torsdag så redovisar Folkhälsomyndigheten hur smittspridningen av covid-19 ser ut på kommunnivå. Nyhetssajten Newsworthy sammanställer och analyserar denna data.

I Upplands-Bro har det den senaste veckan konstaterats 130 nya bekräftade fall av covid-19. Det här är en ökning med 47 procent om vi blickar tillbaka på föregående rapport. Och i antalet konstaterade fall motsvarar ökningen 43 fler fall än föregående vecka.

Sett till antalet Upplands-Brobor så har det den senaste veckan varit 440 nya fall per 100 000 invånare. Jämför vi denna siffra med övriga landet är den ganska genomsnittlig.

Foto: Newsworthy

Vaccinationen då? Hur går det där?

Fram till vecka 15 så har 3 873 Upplands-Brobor fått sin första vaccindos mot covid-19. Det här innebär att 17 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos. Detta är en lägre andel än de flesta kommuner.

Under samma period i länet, fram till vecka 15, så har 323 060 personer fått sin första dos av vaccin. Det här rör sig om ungefär 17,3 procent av Stockholmarna.

Foto: Newsworthy

Fas 3 är här

Under gårdagen meddelades att vaccinationen mot covid-19 nu går in i fas 3, där invånare födda 1961 och tidigare ingår, samt personer i riskgrupp som är över 18 år.

Vaccinationerna bokas som tidigare via regionens app Alltid öppet, eller via 1177. De som ingår i någon riskgrupp kontaktas av sin vårdgivare.

Fas 3 inleds i Stockholm – nu är det 60-plussarnas tur

Dessutom startar en telefonlinje där man kan boka tid hos de 14 vaccinationsmottagningar som öppnats. Det blir ett komplement till digital bokning.

– Det ska vara enkelt att boka sin vaccinationstid. För många är den säkra digitala bokningen via appen Alltid öppet det enklaste sättet, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Anders Tegnell, statsepidemiolog. Arkivbild. Foto: Christian Lärk

Statsepidemiologen: "Det handlar om att vi har sprungit ett maraton”

Aftonbladet intervjuade statsepidemiolog Anders Tegnell om läget tidigare under torsdagen. Avslutningsvis bad tidningen Anders Tegnell om några peppande ord i syfte att få människor att orka hålla ut en tid till och följa rekommendationerna. Då svarade han:

– Det handlar om att vi har sprungit ett maraton. Vi har kämpat med det här i mer än ett år och det vore väldigt tråkigt om vi snubblade när vi nu kan se mållinjen framför oss – när så pass många kommer att börja bli vaccinerade och vi kan få kontroll på pandemin.

När tidningen ber statsepidemiologen att uppskatta om hur lång tid det rör sig om svarar han:

– Framåt mitten på maj så är vi definitivt där.

Brand i Krägga

En brand i en gillesstuga i Krägga kunde släckas strax efter lunchtid på måndagen.måndag 10/5 18:08

Ordförandebeslutet överklagas till förvaltningsrätten

S, V och MP tar Börje Wredéns beslut till domstol. S, V och MP överklagar beslutet signerat Börje Wredén (L) till förvaltningsrätten. ”Vi behöver ordning och reda i beslutsfattandet och en fungerande arbetsmiljö för förtroendevalda och...måndag 10/5 11:25