Foto: Veronica Johansson / Niklas Loman

Antalet coronasmittade i Upplands-Bro ökar

Enligt Folkhälsomyndighetens aktuella siffror så har antalet som smittats av corona i Upplands-Bro ökat med 53 procent den senaste veckan.

  • Publicerad 18:16, 26 mar 2021

Det här motsvarar att man i kommunen har 84 bekräftade fall, vilket är en klar uppgång från föregående vecka, närmare bestämt en ökning med 28 bekräftade fall.

Newsworthy analyserar datan från Folkhälsomyndigheten och konstaterar att det här gör att Upplands-Bro under den senaste veckan haft 290 nya fall per 100 000 invånare. Det är en ganska genomsnittlig nivå om man jämför med övriga landet.

Foto: Newsworthy

Foto: Newsworthy

Och hur går det då med vaccinationerna?

Fram till och med vecka 11 så har 1 898 personer i kommunen fått en första dos av vaccin mot covid-19. Det här visar siffror från Nationella vaccinationsregistret. Därmed har 8,4 procent av den vuxna befolkningen i Upplands-Bro fått minst en vaccindos. Dessa siffror är en lägre andel än i de flesta andra kommuner.

De senaste 14 dagarna har antalet covid-patienter som behöver intensivvård ökat med 80 procent.

Det sade Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm vid en pressinformation på fredagen.

Totalt på våra sjukhus vårdas nu 488 patienter med covid-19. Den största gruppen som nu får vård är i åldern 50-69 år.

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Foto: Claudio Britos

– Vi har sett en snabb och konstant ökning. Möjligtvis står vi de senaste dagarna på en platåfas, och från denna kan det lika gärna fortsätta stiga uppåt som neråt. Det beror på hur vi alla beter oss, sade han.

Några nya restriktioner är dock inte på gång. Smittskyddsläkare Maria Rotsén Östlund påpekade att om vi följer de rekommendationer som finns så går smittan ner.

– Det är i åldersgruppen 18-49 år som smittan sprids mest. Där finns många yrkesverksamma och alla kan inte arbeta hemma. Kanske man tänker att jobbet är en social bubbla, men så går man hem till familjen, där andra i sin tur varit ute i en annan bubbla. Varje smittad har i praktiken varit för nära någon annan person, sade hon.

Det här är coronaläget i Upplands-Bro just nu

✔ Så många bekräftade fall ✔ Antalet som fått vaccin I Upplands-Bro har den senaste veckan 102 nya bekräftade fall av covid-19 konstaterats.fredag 9/4 11:36

BLÅLJUS: Stöld och inbrott

Ständigt dessa stölder ur containrar på byggarbetsplatser. Nu har det hänt igen.torsdag 8/4 14:45