Jennifer Lönnbom Colven: "Just det här laget jobbar väldigt mycket på uppvisningar. Vi har kört med Veronica Maggio flera gånger på scenen". Foto: Åsa Sommarström

Antalet cheerleaders ökar i Järfälla: ”En väldigt tuff sport”

”Jag tror att det är skönt som just ung tjej också att känna sig väldigt behövd och väldigt viktig”. Jennifer Lönnbom Colven tränar laget Blitz i Action athletics. Nu i helgen tävlar de i Göteborg, men det långsiktiga målet är riksmästerskapen i vår för cheerleadingföreningen från Järfälla.

  • Publicerad 07:00, 30 nov 2019

– One, two, three, four, five, six, seven and one.

Räkningen i gymnastiksalen tar aldrig slut. Den pausas bara när tjejerna gjort klart delen de övar på och ställer upp för nästa kast. Alla är fokuserade på uppgiften. Ibland så fokuserade att de glömmer bort att se glada ut, vilket är en del av sporten.

– Man får uttrycka sig väldigt mycket i cheerleadingen, alla får vara sin egen person. I många andra sporter är det lite så att alla är samma person, väldigt neutralt, säger Jennifer Lönnbom Colven.

Jennifer Lönnbom Colven tror att många gillar sporten just för att den är så tuff men samtidigt inte lika strikt som gymnastik.

Hon började med cheerleading 2008 och har själv tävlat i landslags-VM. Nu tränar hon laget Blitz, som är Action athletics flagglag. 2017 blev de riksmästare och åren efter har de tagit silver och brons. Tidigare i år tävlade de i klubb-VM i USA, cheerleadingens mecka.

Växer på bredden och toppen

Föreningen Action athletics startade 2017. Jennifer har varit med som tränare sedan starten och föreningen växer på både bredd- och tävlingssidan. I dag har klubben 200 utövare av sporten.

Blitz är Action athletics främsta tävlingslag. De har vunnit många priser sedan starten.

De har valt att inspireras mycket av den amerikanska cheerleadingen. Med det menas inte den cheerleading man sett i high school-filmer, där tjejerna bråkar och själva sporten kommer i skymundan.

– Det är inte alls likt. Det är något vi försöker jobba väldigt hårt på här och i hela cheeleadingsverige. Det är en väldigt tuff sport. Det är hårt och det är inte det man tror att det ska vara. Det finns noll koppling till det i filmerna.

Noll koppling till det i filmerna

Jennifer Lönnbom Colven

 

Amerikansk cheerleading, som det är på riktigt, är något helt annat berättar hon. Det är kreativt, väldigt showigt och det är mycket som händer. Samtidigt som det krävs mycket styrka och teknik.

– Det är en väldigt bra lagsport eftersom de kastar varandra i luften och man måste fånga varandra. Tilliten, sammanhållningen och kompisarna du får i laget är väldigt olikt något annat.

Jennifer Lönnbom Colven: ”Vi är ett lag som tränar för att vara bäst, vi vill vinna. Jag brukar säga det till barnen att vi tränar för att vinna men det handlar inte om att vinna”.

De har inga avbytare och det går inte att ersätta en person med någon annan. Är en cheerleader sjuk går det inte att bara plocka in någon annan. Alla har sin plats, alla har sin personlighet och alla kan inte vara allting.

Alla är väldigt viktiga

Jennifer Lönnbom Colven

 

– Alla är väldigt viktiga. Jag tror att det är skönt som just ung tjej också att känna sig väldigt behövd och väldigt viktig. Att man som tonåring har en plats att gå till. Man får liksom inte vara borta från en träning, utan man behövs verkligen. Sedan är det mycket glitter, mycket musik, vi har väldigt roligt på våra träningar.

Finns det mycket fördomar om sporten?

– Det gör det, absolut. Det är mycket det här: vilket lag hejar ni på? Och det gör vi ju inte, vi hejar bara på oss själva. Det är få som vet att vi gör gymnastik. Vi kastar upp folk så högt vi kan och vi bygger riktiga pyramider, inte de här grispyramiderna man lärde sig i skolan.

Sveriges största tävling

I helgen ska laget tävla i Sveriges största cheerleadingtävling i Göteborg. Dit kommer lag från hela Europa för att göra upp om medaljerna. På lördagskvällen kommer det att vara en gala där årets förening och årets tränare ska utses.

Action athletics och Jennifer är nominerade, vilket hon tycker känns väldigt roligt.

– Jag kommer nog inte vara på galan, för jag åker ju till Göteborg som tränare. Barnen ska inte vara på gala kvällen innan vi ska tävla. Jag är ensam tränare och jag kommer att välja att spendera kvällen med barnen.

Jennifer Lönnbom Colven: ”Vi är en av de snabbast växande föreningarna i Sverige inom cheerleading och gymnastik”.

Fakta

Det här är cheerleading

  • Det finns över 7 000 cheerleaders i Sverige i omkring 55 föreningar.
  • Cheerleading kom till Sverige på 1980-talet.
  • På cheerleadingtävlingar bedöms lagen i svårighet och utförande i följande moment: lyft, kast, pyramider, gymnastik, dans och utstrålning.
  • Det går att tävla på nivåerna level 1 upp till level 7. Åldersklasser är minior, junior och senior. De flesta klasser är öppna för både tjejer och killar.
  • Sverige vann ett chockartat guld på junior-VM i USA i våras – och blev första land att någonsin slå USA på juniorsidan.
Källa: Action Athletics
Visa merVisa mindre