Två poliser står åtalade för tjänstefel efter att ha stoppat en man på Tjärhovsgatan. Foto: Victor Malmcrona

Ansvarsnämnd friar rasistanklagade poliser

Två poliser står åtalade för tjänstefel, efter att en anmälare menar att de stoppat honom på grund av rasprofilering. De två poliserna friades nyss av polisens ansvarsnämnd.

  • Publicerad 13:33, 29 sep 2021

I juni åtalades två poliser för tjänstefel efter att de i oktober förra året hade stoppat en man på Tjärhovsgatan, vilket åklagaren menar gjordes utan stöd i lagen.

I anmälan står att mannen, som arbetar inom hemtjänsten, stoppades av civilklädd polis. Han ska ha krävts att identifiera sig, trots att han varken var efterlyst eller misstänkt för brott. Mannen ska även ha kroppsvisiterats utan laga stöd.

I förhör uppger mannen att han sedan dess mått dåligt och påverkats negativt i sitt arbete. Han menar att polisen rasprofilerat honom, utifrån hur han såg ut och gick klädd.

Friad av ansvarsnämnd

Det stämmer inte, menar en av poliserna som anser att mannen "dragit rasistkortet". I förhör säger hon att de var på platsen med anledning av uppsökande arbete mot narkotika.

Hon menar att mannen hade uppträtt på ett nervöst sätt och att det fanns skälig misstanke om att han hade narkotika på sig.

Ingen narkotika hittades på mannen.

Ärendet väntar fortfarande avgörande i tingsrätten, men polisens personalansvarsnämnd meddelande nyss att de två poliserna inte blir av med jobbet om de fälls.

Man sköts av polis i Gamla stan – föll sex meter från fönster

Polis friad efter ha skjutit man i Gamla stan