Mitt i Solna har berättat om Skolinititativet som drog igång i samband med stängningen av Skytteholm.

Skytteholmelevernas flytt till sina nya skolor i Råsunda har fallit väl ut, är skolnämndens ordförande Marianne Damström Gerebens (L) uppfattning.

– Det finns alltid praktiska utmaningar, men lokalerna är ombyggda och toppmoderna och jag tror att både personal och elever uppskattar det.

Omorganisationen var nödvändig, menar hon.

– Allt syftar till att elevernas kunskapsresultat ska lyfta, det tror jag är möjligt nu när varje rektor har möjlighet att rikta resurserna dit de behövs.

Hon säger att hon välkomnar engagemang som Skolinitiativet, och att hon håller med dem om en del.

– Jag vill också ha mer pengar till skolverksamheten och det budgetförhandlar jag om.

Är du nöjd med Solnas skolor?

– Jag är stolt över arbetet i våra skolor men inte nöjd förrän vi nått till målet att bli Sveriges bästa skola där alla elever får godkänt i alla ämnen. Det tar ju tid men vi jobbar hårt.

Varannan Solnaelev väljer en fristående skola. Är det ett problem?

– Vi har det fria skolvalet, skolpengen följer eleven. Jag ser inte det fria skolvalet som ett problem.

Eva Eriksson (S), 2:e vice ordförande i nämnden, ser däremot flera.

– I takt med att det kommer nya privata skolor läggs det ner kommunala. Då minskar valfriheten och resurserna till Solnas skolor. Vi är inte emot friskolor men det räcker med sådant i Solna nu.

Ett krafttag behövs, anser hon.

– Vi har en välutbildad befolkning och en kommun som går med överskott. De dåliga resultaten går inte att tolka på ett annat sätt än att de styrande inte bryr sig om de kommunala skolorna. Man vill helst se bara friskolor för att slippa ta ansvar.

Marianne Damström Gereben tillbakavisar.

– Det vore korkat av mig som ansvarig politiker att medvetet gynna de fristående aktörerna, vad skulle jag vinna på det? Jag ser gärna att vi har en blandning av fristående och kommunala. Nu har vi en en robust kommunal organisation på plats som ska öka kvaliteten. Sen ligger det på oss jobba med att återfå och behålla förtroendet för våra verksamheter.

Vad gäller frågan friskoleetableringar, påpekar hon att det är Skolinspektionen som ger tillstånden, inte skolnämnden.