Lagar. Enligt Margareta Hamark (L) fokuserar kommunen i första hand på hjälp och stöd i familjers hemmiljö. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Ansvarig politiker: ”Besluten är svåra”

Niro behöver inte korttidsboende, menar kommunen. "Besluten är svåra och vi är medvetna om att de ofta har en avgörande betydelse för de individer som berörs", säger Margareta Hamark (L).

  • Publicerad 09:10, 11 okt 2021

Niros funktionsnedsättning ger upphov till ett merarbete för föräldrarna och därmed ett ökat behov av avlastning. Det skriver kommunen i sitt beslut. Men den sammantagna bedömningen är dock att behovet inte är så stort att Niro ska beviljas korttidsboende.

7-årige Niro nekas korttidsboende

Niros behov av miljöombyte och rekreation är redan är tillgodosett, enligt kommunen. Detta då han går i skolan och på fritids samt bor hemma där föräldrarna tar med honom ut.

Däremot beviljas Niro avlösarservice – 12 timmar i månaden. Något som ännu inte skett, flera månader efter att beslutet togs, enligt familjen.

Margareta Hamark (L), omsorgsnämndens ordförande, vill inte uttala sig om ärendet på grund av sekretess. Hon säger dock att kommunen i första hand fokuserar på hjälp och stöd i familjers hemmiljö.

Vad vill du säga till en frustrerad och slutkörd familj?

Jag har full förståelse för den frustration och påfrestning det innebär för familjer i denna situation. Besluten är svåra och vi är medvetna om att de ofta har avgörande betydelse för de individer som berörs, säger Margareta Hamark (L).

Nu ska frågan om korttidsvistelse alltså avgöras i högre instans.

– Gör förvaltningsrätten en annan bedömning förhåller sig kommunen till detta, säger hon.

Beviljade korttidsvistelser enligt LSS

2018: 16 avslagsbeslut (11 individer). 94 bifallsbeslut (59 individer).

2019: 10 avslagsbeslut (10 individer). 92 bifallsbeslut (58 individer).

2020: 7 avslagsbeslut (6 individer). 79 bifallsbeslut (57 individer).

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre