Alexandra Anstrell (M) tycker att samtalsklimatet i vargfrågan passerat gränsen. Foto: Mitt i

Anstrell (M): ”Behövs fler vuxna i rummet”

Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M) har inga planer att avgå trots kraven från vargvännerna. ”Mitt enda fokus är trygghet och att man ska kunna röra sig fritt i Haninge, men nu verkar det som att man inte ens kan uttrycka sin åsikt fritt längre”, säger hon.

  • Publicerad 13:14, 30 jan 2018

Demonstranterna utanför Haninges kommunhus krävde Haningemoderaten Alexandra Anstrells avgång på måndagen.

Men politikern har inga planer på att avgå vare sig från förtroendeuppdragen på Haninge kommun eller från Tyresta nationalpark.

Hon riktar främst sin kritik mot Rättvisepartiet Socialisterna.

Det är det fullmäktigeparti i Haninge som starkast ifrågasatt hennes vilja att ta bort Södertörnsvargen, och som tillsammans med vargjaktskritiker uppmanat folk att störa jakten.

– Det märks att det är valår och att partier på grund av treprocentspärren riskerar att åka ur kommunfullmäktige. Det behövs fler vuxna i rummet, inte att RS tar till sådana här aktioner, säger Alexandra Anstrell.

Vargvännerna menar att de står obundna från RS?

– Vargjaktskritikerna har ju själva uttryckt på sociala medier att samarbetet med RS varit bra i frågan. Det är en rå och tuff samtalston med väldigt många stötande kommentarer.

Hur ser du på kravet från demonstranterna att du ska avgå från Tyrestas styrelse? 

– Man kommer in med olika kompetenser i alla sina uppdrag. Mitt parti har gjort bedömningen att jag är lämplig för styrelsen, och det tycker jag själv också.

– Det finns andra rovdjur i Haninge och det är väl jättebra så länge de är skygga. Men just när de söker sig till tättbebyggda områden så blir det problem. Väldigt många upplever då otrygghet.