Adelinde Schmidhuber är grundskolechef i Stockholms stad. Bland annat basar hon över Katarina södra. Foto: Läsarbild Susanne Kronholm, Stockholms stad/Holger Ellgaard, Wikipedia

Ansträngt läge på Söders skolor: ”Allt ställt på sin spets”

Mitt i tar tempen på hur coronakrisen drabbar olika verksamheter i stadsdelen – här om skolan på Södermalm. Läget är tufft på de flesta skolorna, enligt grundskolechefen.

  • Publicerad 05:00, 1 apr 2020
Hur mår Södermalm? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu försöker vi på Mitt i ta tempen på hur drabbade vi faktiskt är.  

Läget är ansträngt på de flesta av Söders kommunala grundskolorna i coronakrisens spår, berättar Adelinde Schmidhuber, grundskolechef i Stockholms stad.

– Covid-19 har ställt allt på sin spets och självklart påverkat samtliga verksamheter, skriver hon i ett mejl.

En period var många barn och personal borta samtidigt. Men det går i vågor.

– Nu ser vi en trend att fler barn återvänder, men att personal fortfarande är sjuka, vårdar egna barn eller är i karantän.

Även om läget är tufft, med mycket frånvaro bland personalen, så är alla skolor igång. 

– Vi har fantastiskt personal som gör allt de kan för att lindra belastningen för varandra. Man hjälps åt i det mesta. Alla förstår läget och hjälper till så gott det går.

Satsar extra på årskurs nio

Skolorna prioriterar årskurs nio, för att säkra avgångselevernas betyg.

De flesta kommunala grundskolorna kan även erbjuda distans- eller fjärrundervisning för årskurs fyra och uppåt, till exempel till barn som sitter i karantän.

– Jag är så glad över att Södermalmsskolorna har satsat stort på att digitalisera undervisningen, vilket de har stor nytta nu, skriver Adelinde Schmidhuber.

Hur ser det ut framåt?

– Den stora frågan just nu är hur länge kommer det se ut så här. Snart har vi ett påsklov som gör att många förhoppningsvis kan vila upp sig. 

Vad behövs för att läget ska bli bättre?

– Intressant fråga. Men det som alla önskar i dag är ju att risken för smitta skulle upphävas.


 Självskattning: Hur mår din organisation. 1-10. 1 enligt normalläge och 10 exceptionellt tufft

6

Det ser lite olika ut på de olika skolorna men 6 borde vara en rimlig bedömning, berättar Adelinde Schmidhuber.