Omfattande problem på barnkirurgen på Nya Karolinska. Foto: Stefan Källstigen

Anställda slår larm – barnkirurgen nära en fullständig krasch

Bara 10 av 28 vårdplatser är öppna på barnkirurgen i Nya Karolinska. Samtidigt vittnar anställda om en rad skevheter på avdelningen. – Vi närmar oss gränsen när det kraschar fullständigt, säger barnkirurgen Jan Rutqvist till Dagens Nyheter.

  • Publicerad 15:02, 27 maj 2019

Nya Karolinska skulle vara sjukhuset som gav världens bästa barnsjukvård.

Men så verkar det inte ha blivit.

Bara 10 av de totalt 28 vårdplatserna på barnkirurgen är öppna och på avdelningarna avsedda för barn vårdas även vuxna, skriver Dagens Nyheter.

– Att bedriva högspecialiserad vård går inte utan vårdplatser. Vi börjar närma oss gränsen för när det kraschar fullständigt, säger barnkirurgen Jan Rutqvist till DN.

Tekniska problem

Förutom platsbrist kantas barnkirurgen av både personalfrånvaro och tekniska problem. Trots att det gått drygt två och ett halvt år sedan flytten från den äldre delen av sjukhuset till lokalerna avdelningen i dag ligger i, är den nya tekniken i operationssalarna på barnkirurgen fortfarande inte fullt installerad och pålitlig.

Skärmar som under operation plötsligt slocknar gör att personalen släpar teknik från den gamla byggnaden fram och tillbaka mellan operationssalarna för att kunna utföra sitt jobb.

– Vi behöver de nya operationssalarna för att kunna utveckla kirurgin inom den högspecialiserade vården. Det är för sorgligt att tekniken inte är intrimmad efter så lång tid, säger Jan Rutqvist som jobbat som barnkirurg på Karolinska i drygt 30 år.

Drar ner på kapaciteten

I den nya sjukhusbyggnaden är operationssalarna regelbundet stängda på grund av personalbrist och redan om ett par veckor tvingas operationsverksamheten att dra ner på kapaciteten inför sommarsemestrarna just för att det saknas personal. Vanligtvis jobbar man på med full styrka till efter midsommar.

Fram till 2016 fanns ett sjuhus bara för barn i Stockholm i det som var Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Där fungerade verksamheten och de fysiska vårdplatserna var betydligt fler än de som är öppna på barnkirurgen i dag.

– Det var ett fungerande barnsjukhus, och barnsjukvården hade en budget i balans. Nu är ekonomin i fritt fall, och ingen vet vad det beror på, säger Jan Rutqvist.