Anställda på äldreboende larmar – var fjärde boende har dött

Äldreboendet Berga i Solna har anmälts till Arbetsmiljöverket. I ett brev från skyddsombudet står att 27 av 96 boende har avlidit.

  • Publicerad 12:58, 29 apr 2020

Svt Stockholm var först med att berätta om äldreboendet Berga som anmälts till Arbetsmiljöverket för brister med exempelvis skyddsutrustning.

I ett brev till Arbetsmiljöverket, som även Mitt i har tagit del av, skriver lokalt och regionalt skyddsombud:

”En extremt svår situation på boendet med hittills 27 avlidna av boendets totalt 96 äldre. Upp till hälften av personalstyrkan har varit eller är sjukskriven.”

Kräver utrustning

Det framgår inte i brevet om de boende dött av covid-19, men skyddsombudet bekräftar för Mitt i att samtliga 27 har dött sedan början av mars.

Men syftet med anmälan är att kräva skyddsutrustning och rutiner kring det nya coronaviruset.

Bland annat kräver skyddsombudet att ”åtgärder kopplade till den stora smittorisken som arbetstagarna i sin utsatta position utsätts och exponeras för utifrån covid-19”.

Stefan Ehn, regionalt skyddsombud på Kommunal, säger till Mitt i att facket nu väntar på återkoppling från Arbetsmiljöverket.

Ägarna efter kritiken på Berga : ” Har en annan uppfattning”

Anhörig: ”En skandal”

Mitt i har varit i kontakt med en anhörig, vars mamma bodde på äldreboendet fram tills hon gick bort för några veckor efter att ha smittats av coronaviruset.

”Jag vet att personalen inte hade någon skyddsutrustning de första veckorna trots insjuknade och dödsfall på boendet. Detta är skandal att de ansvariga inte i tid gick ut med info hur smittosam denna sjukdom är till personalen och i tid såg till att de hade skyddsutrustning till samtliga inom personalen”, berättar personen, som vill vara anonym, i ett mejl till Mitt i.

Har fått stöttning av kommunen

Berga är ett privat äldreboende, men under coronakrisen har boendet på olika sätt stöttats av kommunen, enligt omvårdnadsnämndens ordförande Nataliya Hulusjö (KD).

– Det har varit ansträngt på Berga, från kommunen har vi jobbat för att stötta dem, bland annat med skyddsututsning, så för mig är det förvånande att det skulle saknas skyddsutrustning där. Boendet har även fått stöd när det gäller bemanning via dem nya bemanningspool som staden har startat. De har dagligen fått stöd, säger Nataliya Hulusjö.

Precis som många andra äldreboenden införde Berga besöksrestriktioner i mitten av mars.

– Vi har mejlat information till anhöriga och bett dem visa hänsyn och förståelse för att vi vill ha minimalt med besök, sa boendet verksamhetschef Angela Plambeck till Mitt i den 11 mars.

Mitt i har utan resultat sökt Angela Plambeck och söker företrädare för koncernen Ansvar & Omsorg AB, som driver boendet.

Till SVT säger koncernens vd Sakarias Mårdh att boendet har haft skyddsmaterial under hela perioden som pandemin har pågått och att det finns felaktigheter i fackets anmälan.

Han säger också till SVT att koncernen kommer att ta kontakt med Kommunal centralt på grund av att man menar att anmälan inte har gått rätt till.

Senaste siffran: Så många har dött av covid-19 i Solna

Ägarna efter kritiken på Berga : ” Har en annan uppfattning”

Fakta

De anställdas krav

Detta vill skyddsombuden att Arbetsmiljöverket prövar:

  • Skyddsutrustning ska finnas på varje arbetsplats och till varje medarbetare.
  • Kartläggning av skyddsutrustning ska finnas på varje arbetsplats. Medarbetarna ska veta vilken skyddsutrustning som ska användas
  • Riskbedörnningar och handlingsplaner samt åtgärder kopplade till den stora smittorisken som arbetstagarna i sin utsatta position utsätts och exponeras för utifrån COVID-19 virusets snabba spridning ska tas fram tillsammans med berört skyddsombud.
  • Prioriteringslista med arbetsuppgifter ska upprättas och vara kända för medarbetarna. När det uppstår personalbrist.
    * Riskbedörnningen ska genomföras skriftligt och beakta huruvida risk är allvarlig eller inte.
Källa: Arbetsmiljöverket
Visa merVisa mindre