Anställd på Mathem: De hade vakter vid toaletterna

Stress, personalomsättning och vakter utanför toaletterna. Efter uppgifter om matsnusk – nu kritiserar anställda arbetssituationen på Mathem.

  • Publicerad 18:05, 11 okt 2018

Under torsdagsmorgonen kunde Aftonbladet berätta om att flera anställda vid matkasseföretaget Mathem vittnade om utbrett matsnusk. Enligt personalen har problemen handlat exempelvis om mögel, varma kylbilar och personal som tvingas kissa och byta mensskydd bland matkassarna som ska ut till kunder. Mathems VD Tomas Kull nekade dock till uppgifterna.

Rutten arbetsmiljö

Nu rapporterar Aftonbladet att många anställda hos Mathem upplever att arbetsmiljön på företaget också ska vara rutten. Aftonbladet har pratat med 29 personer som är eller som varit anställda vid Mathem. Av dessa har 24 stycken berättat om stress, hög personalomsättning, stor sjukfrånvaro, men också om vakter utanför toaletterna.

– För de på lagret har toalettsituationen varit absurd, det kan komma arbetsledare och banka på dörren och säga att man ska vara klar. Man får ju stressmage av att inte vara ifred när man är på toaletten, säger ett tidigare skyddsombud på Mathem.

Tar uppgifter på allvar

Facket ska ha anmält arbetsgivaren 2015 till Arbetsmiljöverket för bristerna.

Mathems VD Tomas Kull säger till Aftonbladet att han tar kritiken på allvar.

– Jag vill alla väldigt väl. Vi är jättenoga med Arbetsmiljölagen, folk ska ta sina raster, det är jätteviktigt.