Mannen åtalas vid Attunda tingsrätt. Foto: Mostphotos

Anställd på boende åtalas för fyra våldtäkter

En man åtalas för våldtäkt mot en kvinna med en utvecklingsstörning som bor på ett LSS-boende i Danderyd. Mannen, som var anställd på boendet, är tidigare dömd för våldtäkt mot barn. – Det finns inga krav på att begära ut utdrag ur belastningsregister för anställda som arbetar med vuxna, säger verksamhetschefen.

  • Publicerad 07:15, 14 nov 2018

Mannen, som är i 60-årsåldern, ska vid fyra tillfällen i år ha våldtagit en kvinna på ett LSS-boende i Danderyd, enligt åtalet.

Enligt åklagaren har kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation, eftersom hon har en utvecklingsstörning och samtidigt stått i en beroendeställning till mannen, som arbetat på boendet.

– Jag har bedömt att bevismaterialet är tillräckligt starkt för att väcka åtal. Men jag vill inte kommentera det enskilda fallet, eftersom förundersökningen är sekretessbelagd, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Åtalas för liknande händelse

Mannen åtalas även för en liknande händelse mot en annan kvinna på boendet, i samband med en ”kvällsrutin”.

Det brottet rubriceras som sexuellt ofredande i åtalet, eftersom det inte ska ha varit lika grovt som mot den andra kvinnan.

Bevisningen

I bevisningen gällande våldtäkterna har flera personer hörts, som kvinnan berättat om händelserna för, bland annat hennes gode man.

Dessutom finns en logg från en tidigare verksamhetschef, som ska ha fått kännedom om anklagelserna. Det finns även en tjänstgöringsjournal som visar hur mannen jobbat under perioden för de misstänkta våldtäkterna.

Mitt i har intervjuat boendets nuvarande verksamhetschef, som tillträdde strax efter åtalet.

Hur ser ni på anklagelserna mot den anställde?

– Det pågår en polisutredning, som kommer att ge oss svar på vad som faktiskt hänt. Jag kan inte föregå den processen och det råder sekretess i förundersökningen. Jag kan heller inte uttala mig i enskilda fall. Men vi kommer givetvis att vara polisen behjälpliga i den utsräckning vi kan.

Vilka åtgärder gjordes när våldtäktsanklagelserna nådde ledningen? 

– Generellt i sådana här ärenden stänger vi av medarbetaren med omedelbar verkan och startar en utredning enligt Lex Sarah, och om det är allvarliga misstankar görs givetvis också polisanmälan, säger verksamhetschefen på boendet.

Mannen har tidigare dömts till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Begär ni ut utdrag ur belastningsregistret vid anställningar? 

– Vi följer lagen till punkt och pricka. Det finns inga krav på att begära ut utdrag ur belastningsregister för anställda som arbetar med vuxna, utan bara för dem som arbetar med barn.

Men finns det inte risk för att ni då anställer olämpliga personer? 

– Den misstänkte var anställd hos en tidigare utförare och följde med därifrån. Vi har inte haft några indikationer på att något sådant här skulle ha skett tidigare och har inte haft någon anledning att efterkontrollera personen.

Vilket stöd får kvinnorna som anmält mannen? 

– Om det finns behov och önskemål erbjuder vi stödtid och möjlighet att komma i kontakt med psykiatrisk vård.

Förnekar brott

Mannen förnekar brott.

– Det finns inte så mycket att kommentera, mer än att han förnekar brott. Det är den enda kommentaren jag kan ge innan rättegången, säger mannens advokat.