Den anställde mannen bjöd på öl och utnyttjade att kvinnan var sjuk, förvirrad och mycket glömsk. Foto: Mostphotos

Anställd dömd för våldtäkt på demensboende i Åkersberga

Först bjöd den anställde mannen den demenssjuka kvinnan på starköl. Sedan förgrep han sig sexuellt på henne, i hennes rum. Nu har han dömts till tre års fängelse för våldtäkt. Mannen har erkänt, men hävdar att 83-åringen ville ha sex.

  • Publicerad 12:04, 2 dec 2019

Efter två burkar 7,3% starköl blev den alzheimersjuka kvinnan på äldreboendet i Österåker trött och ville sova. Då följde den anställde med in i hennes lägenhet och våldtog henne. Händelsen inträffade i mitten av juli.

Nu har mannen, en Åkersbergabo i 60-årsåldern, dömts till tre års fängelse av Attunda tingsrätt.

”Visste att hon inte kunde skvallra”

Enligt domstolen utnyttjade han sin anställning vid äldreboendet för att begå brottet och han utnyttjade även kvinnans sjukdom ”genom vetskapen om att hon aldrig skulle kunna berätta om det som inträffat”.

Händelsen avslöjades när annan personal la märke till att den 83-åriga kvinnans dörr var låst. När personalen återkom med en reservnyckel låg kvinnan förvirrad och halvnaken i sängen och tecken tydde på att hon blivit utsatt för övergrepp. Man fann även flera tomma ölburkar i rummet.

Åkersbergabo åtalad för våldtäkt på äldreboende

Av domen framgår att mannen anställts relativt nyligen, men att han hade semester när han efter några öl hemma fick för sig att besöka äldreboendet. Med sig hade han flera burkar starköl.

Först tog han med sig ett par av kvinnorna på boendet till en park där han bjöd på öl. Sedan satte han sig med en ena äldre kvinnan, 83-åringen, på hennes balkong på äldreboendet och fortsatte dricka med henne.

Skyllde på kvinnan

Enligt mannen var det kvinnan som tog initiativ till sex, men tingsrätten ansåg att hon på grund av sin svåra sjukdom inte kan anses ha deltagit frivilligt. Efteråt mindes hon heller inte att mannen besökt henne.

Förutom fängelse ska mannen även betala 115 000 kronor skadestånd till kvinnan.