Kriminalvården. Arkivbild. Foto: Michael Folmer/Mostphotos

Anställd anmäler krimvården

En kriminalvårdare har gjort en anmälan mot sin arbetsgivare. Cheferna har ifrågasatt att kriminalvårdaren har ett engagemang mot terrorgruppen IS.

  • Publicerad 17:18, 8 mar 2021

En kvinna boende i Enköping har anmält sin arbetsgivare, Kriminalvården, till Justitieombudsmannen, JO.

Enligt anmälan blev kvinnan hösten 2019 inkallad till ett samtal med sin säkerhetschef. Säkerhetschefen berättade att det hade kommit till hans kännedom att kvinnan hade "extrema åsikter". Chefen undrade också om kvinnan hade svårt att handlägga vissa klienter från annan
etnicitet eller religion.

Engagerad mot terrorism

Chefens frågeställning ska ha grundat sig i att kvinnan på sociala medier hade uttryckt åsikter mot terrororganisationen Islamiska staten och visat sympati med de offer som drabbats av terrororganisationens våld.

Professionell i sitt arbete

Kvinnan skriver i sin anmälan att hon är professionell i sitt arbete och absolut inte har några problem att ta emot vissa klienter samt att hon aldrig haft något ärende i sin tjänst som blivit problematiskt på grund av politiska åsikter.

En annan chef inom myndigheten ska i februari 2021 ha sagt åt kvinnan att hon som tjänsteman måste vara neutral i alla offentliga sammanhang.

Kvinnan anser att Kriminalvården har inskränkt hennes yttrandefrihet då hon inte får uttrycka sig offentligt.

"Jag kände mig förtvivlad, censurerad och begränsad", skriver hon.

Justitieombudsmannen har begärt att Kriminalvården ska skriva ett yttrande om anmälan senast den 5 maj.

JO-anmälan

Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

BLÅLJUS: Anhållen för misshandel gjorde motstånd vid gripande

Nyheter En man i 35-årsåldern gjorde motstånd då han greps, misstänkt för grov kvinnofridskränkning och belades med hand- och fotfängsel. Han anhölls senare av åklagare, misstänkt för bland annat två fall av...måndag 10/5 10:08