Mellan två villatomter i Bålsta växte en häck. Paret på den ena tomten ansåg att häcken skymde sikten och klippte därför ner delar av den.

Häckens ägare, som bodde på den andra tomten, upptäckte det olovliga trädgårdsarbetet den 30 juni 2020. Häckägaren försökte två gånger tala med paret om att de skulle gottgöra honom för den förstörda häcken. Men han upplevde att han inte fick någon förståelse från deras sida.

Högg med yxa

Senare under kvällen och i berusat tillstånd gick häckägaren över till paret och knackade på deras dörr. Med sig i handen hade han en yxa. Då ingen öppnade och dörren var olåst gick han in i huset.

Paret satt och tittade på tv. Häckägaren gick fram till dem och slog yxan i en fotpalloch skrek att han skulle döda mannen.

Hotfullt och skrämmande

Situationen upplevdes väldigt hotfull och skrämmande för paret. Häckägaren slog därefter mannen med öppen hand, en gång över kinden och örat och en gång över näsan och pannan.

Mannen blev rädd och sprang till en annan granne. Paret har berättat att de blev mycket chockade över händelsen. Mannen har bland annat fått hjälp av psykolog vid ett flertal tillfällen. Av slagen som han fick i ansiktet blev han yr och kände smärta en kort stund. Det uppstod också ett litet sår på ena örat.

Häckägaren, en 46-årig man, döms till villkorlig dom för grovt olaga hot och misshandel.