Anrika Norsborgs herrgård totalförstörd i brand

Historiska Norsborgs herrgård förstördes på måndagskvällen i en eldsvåda. – Hela fastigheten är nedbrunnen tillsammans med allt inuti, säger Daniel Caissidis på Södertörns brandförsvarsförbund.

  • Publicerad 20:41, 22 apr 2019

Larmet om branden kom klockan 16.34 på måndagen. Enligt brandkåren började det brinna vid en trappa på utsidan av huset som byggdes av Gustav III:s finansminister Johan Liljencrantz i slutet av 1700-talet. Huset ägdes av Stockholm Vatten och Avlopp AB och fungerade som privatbostad för uthyrning.

– Fastigheten är helt nedbrunnen och vi räknar med att avsluta vår insats under tisdagsmorgonen, säger Daniel Caissidis, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Ingen människa skadades under branden. Under natten har de haft två brandmän på plats för bevakning. Så länge det finns en risk att branden sprider sig i marken kommer de vara kvar. Men lågorna i huset har de inte kunnat gjort något åt.

– Vår inställning har hela tiden varit att låta huset brinna ner. Under natten har det bara brunnit i grunden och att lägga på vatten gör bara att det brinner längre, fortsätter Daniel Caissidis.

Snabb spridning

Elden spred sig snabbt under måndagen. Personen som larmade vittnade om att lågorna startade i en trappa, men när räddningstjänsten kom fram var huset redan övertänt.

– Problemet med äldre trähus är att det sprider sig väldigt snabbt i träkonstruktionen, sa Anders Attehed, som är presstalesperson på Södertörns brandförsvarsförbund, till Mitt i under måndagen.

Och på tisdagsmorgonen har inget nytt kommit fram.

– I nuläget vet vi varken var eller hur branden startade, säger Daniel Caissidis, operativ chef.

Hur är det med de materiella skadorna?

– Hela fastigheten är nedbrunnen med allt inuti. det gick inte att göra någon invändig insats, säger Daniel Caissidis.

Vackra Norsborgs herrgård har förstörts. Branden spred sig dock inte till herrgårdens flyglar som var risken. Foto: Anders Björklund

Polisen ska utreda

Polisen har startat en förundersökning om mordbrand.

– Det är rutinmässigt. Vi finns på plats under natten och kommer att göra teknisk undersökning för att se om det går att säkra några bevis, säger Fredrik Andersson vakthavande befäl på polisen.

Husdjur kan ha skadats

Ingen människa skadades vid branden. Men det finns uppgifter om att husdjur kan ha funnits i byggnaden som ägs av Stockholm Vatten AB.

– De är något som vi inte kunnat konfirmerat, och det går nog inte heller att utröna i resterna av fastigheten som läget är just nu, säger Daniel Caissidis, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Fakta

Herrgården gav Norsborg sitt namn

  • Området där gården byggdes kallades tidigare Borg.
  • Eftersom Johan Liljencrantz dåvarande fru hette Eleonora och kallades Nora, blev gården kallad Noras borg.
  • Det landade till slut i Norsborg som gett namn till orten.
  • Norsborgs herrgård är klassad som en byggnad av riksintresse.
Källa: Wikipedia