Nyheten om att den klassiska musikstudion Baggpipe i Skärmarbrink riskerar att rivas ledde till omfattande protester. Nu är frågan aktuell på nytt. Foto: Sacharias Källdén

Anrika musikstudion ska ersättas av bostäder

Den klassiska musikstudion Baggpipe studios i Skärmarbrink ser ut att tvingas bort och ersättas av bostäder. Nu har politikerna fattat beslut.

  • Publicerad 09:03, 16 dec 2020

Löser varken behovet av fler hyresrätter eller behovet av kulturlokaler.

Den 17 december beslutade politikerna i exploateringsnämnden om att anvisa mark för bostäder där den anrika studion har sin verksamhet.

– Det är inte förvånande men väldigt olyckligt. Det här beslutet löser varken behovet av fler hyresrätter i staden eller behovet av kulturlokaler i stadsmiljö, säger Torun Boucher (V) vice ordförande i stadens kulturnämnd.

Vänsterpartiet motsatte sig beslutet i exploateringsnämnden.

Studio med stjärnglans

Artister som Lady Gaga och Abba har genom åren hållit till i studion, som enligt Torun Boucher många andra både har ett kulturhistoriskt värde och fyller en viktig funktion för stadens musikliv. Senast under luciahelgen gjorde Peter Jöback en julkonsert som livestreamades från Baggpipe studios.

"Publiken som följde den digitala livestreamen motsvarade den i en Tele2 Arena och befann sig i 38 länder. Det är ju helt fantastiskt. Vi vet inte säkert men tror att det är någon form av rekord i Sverige", skriver Peter Jöback själv på Facebook om konserten.

Stora protester

Tusentals namn samlades i fjol in i protest mot rivning av studion, som hyr lokalen i andra hand.

– Det här är på många sätt en sovstad. Att då ta bort något så levande, det är jättetråkigt, sa författaren, journalisten och Skärmarbrinksbon Lars Nylin, som var en av personerna bakom uppropet mot rivningen.

"Förstår kritiken"

Enligt Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden, har politikerna inte möjlighet att ta ställning för att studion ska få vara kvar.

– Musikstudion är hyresgäst hos tomträttshavaren och vi i nämnden har ingen möjlighet att påverka framtiden för verksamheten. Jag förstår kritiken som har varit, det är en kulturellt viktig verksamhet med en historia. Jag hoppas att det går att återskapa studion i en lokal i närheten, men det måste verksamheten och tomträttsinnehavaren i så fall komma överens om, säger han till Mitt i.

Hur viktigt är projektet är för bostadsförsörjningen i det här området?

– Det handlar om en privat tomträttsinnehavare som vill gå vidare och bygga ungefär 40 bostäder. Det låter kanske inte så mycket, men varje tillskott är viktigt, så på det sättet är det här jättevälkommet. Vi är glada att det tas sådana initiativ.

Tomträttsinnehavaren Oskar Lundeberg har tidigare meddelat att "små bostäder nära kommunikationer också är viktigt för alla som inte har någonstans att bo", och att det kommer att göras försök för att hitta en lösning för studion.

Ger inte upp

Enligt Baggpipe studios har ingenting förändrats sedan i fjol, då ärendet sköts upp. Nu vill man att exploateringsärendet avskrivs. Istället bjuder man in politikerna för att med egna ögon se verksamheten. 

– Det är få som besökt denna plats som inte förstår vad huset betyder för den svenska musikindustrin. Att ta ett beslut som ger sådana här förödande konsekvenser för musikscenen bör kräva mycket större överväganden, säger Alvora Larsdotter, vd för Baggpipe studios.

Samtidigt ger studion inte upp hoppet om fortsatt verksamhet i framtiden, trots beslutet som väntas fattas på torsdagskvällen.

– Vi kommer att verka för att den här studion alltid kommer att finnas kvar, och vill fokusera på det här husets möjligheter att fortsatt verka för det svenska musikarvet och dess framtida utveckling. Det besittningsskydd vi besitter gör att vi inte heller har någon skyldighet att flytta, det finns ingen ersättningslokal som har samma egenskaper eller 50 års historia. Vi förvaltar arvet och fortsätter att utveckla det vidare, det går inte bara att riva ner och bygga upp, säger Alvora Larsdotter.

– Johan Nilsson säger att politikerna inte har möjlighet att ta ställning för att studion ska få vara kvar. Vi menar att politikerna har det. Beslutet ligger i deras händer då staden ensam beslutar om detaljplanen, dess innehåll samt om försäljningen av mark till en privat aktör. Självklart kan en fastighetsägare ha önskemål om förändrad detaljplan men det är till syvende och sist alltid staden som bestämmer vad man långsiktigt tycker är bäst för ett område, och då ska hänsyn tas till bland annat kulturhistoriska värden, säger hon.

S är emot

Precis som V motsatte sig Socialdemokraterna beslutet:

– Jag är oerhört besviken på högerstyrets hantering av denna kulturhistoriska institution. Det här följer tyvärr en trend från denna ledning när det kommer till arbetet för en levande kulturstad. Hela denna mandatperiod har kännetecknats av stora nerdragningar i kulturen och nu vill Moderaterna dessutom riva en av Sveriges mest kända musikstudios, säger oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren (S) i ett uttalande.

Det här har hänt

Ett år har gått sedan frågan om framtiden för den klassiska och välkända musikstudion i Skärmarbrink senast var som hetast. I fjol fick studion, som hyr i andra hand, en tillfällig frist, och ärendet utreddes vidare.

Nu ska rivning av studion klubbas igenom. Det genom att politikerna i exploateringsnämnden i morgon, torsdag, väntas besluta om att anvisa mark för bostäder inom fastigheten Barkborren 6 och ge i uppdrag till stadsbyggnadsnämnden att ta fram en detaljplan för området.

Förslaget är på initiativ av tomträttsinnehavaren och syftar till att ge plats åt 40 nya bostäder i en byggnad på fem till sju våningar.

Visa merVisa mindre