Säljs. Stora Sjövillan och Mangelbodsvillan (i bakgrunden) ligger ute till försäljning. Foto: Mikael Andersson

Anrika 1800-talsvillor i Äppelviken till försäljning

Boende i Mangelbodsvillan och Stora Sjövillan har erbjudits att köpa sin fastighet, något som inte skett. Nu är villorna ute på öppna marknaden.

  • Publicerad 16:31, 2 sep 2020

Vi har ett krav på en seriös köpare.

Stockholms stad har en längre tid velat sälja de fyra 1800-talsvillorna Stora Sjövillan, Lilla Sjövillan, Mangelbodsvillan och Alphyddan på Äppelviksvägen. Sedan början av 1900-talet har byggnaderna ägts och förvaltats av staden, något som det nu blir ändring på. Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, menar att villorna inte generar något överskott för staden, och därför ska de säljas.

LÄS ÄVEN: Staden säljer anrik villa i Bromma – kan bli bostadsrätter

I mars i år såldes Alphyddan för 10 miljoner kronor, och nu är det dags för två villor till. Förra helgen gick sjurummaren Mangelbodsvillan ut till försäljning på bostadssajten Hemnet med en prislapp på 14 miljoner kronor. De som tidigare hyrde in sig i villan fick erbjudande om att antingen köpa bostaden eller flytta.

– Villan har stått tom i högst en månad eller två, de boende fick erbjudande om ersättningsbostad från Stockholms allmännyttiga bostadsbolag, och tog det, säger Dennis Wedin.

Han säger att han har förståelse för att de tidigare hyresgästerna inte har råd att köpa huset, men att det inte är en anledning nog till att inte gå vidare med försäljningen.

Har rätt att bo kvar

Även den intilliggande Stora Sjövillan ligger ute för 25 miljoner på Objektvision, en hemsida där företag kan hitta lediga lokaler och kommersiella fastigheter. I villan finns tre lägenheter, och även här har de boende erbjudits att köpa loss dem, något som dock inte har hänt. Här får dock de boende bo kvar i huset även med en ny ägare.

– De har lagstadgad rätt att bo kvar där, det är också viktigt att säga att det här är hus som är kulturmärkta, så den nya ägaren kan inte göra några större ändringar, säger Dennis Wedin.

Finns det en risk att den nya ägaren kan höja hyrorna mycket?

– Vi har ett krav på en seriös köpare, sedan finns också lagar och regler att förhålla sig till där.

Både Stora Sjövillan och Mangelbodsvillan har anor från mitten av 1800-talet, och är från början ett brännvinsbryggeri med tillhörande spannmålskvarn. Alla fyra villor är kulturklassade och får inte ändras till utseendet avsevärt mycket.

Även Lilla Sjövillan ska säljas, men det är inte bestämt när detta ska ske.

Om villorna

Stora Sjövillan: 569 kvadratmeter stor, består av tre lägenheter.

Mangelbodsvillan: 167 kvadratmeter stor, 7 rum.