– Det är i en klass för sig, det är helt unikt i sitt toppskick. Det är över hundra år gammalt och fullt fungerande i hop med dagens kalender. Vad jag vet finns det inget annat fasadur i världen som har en stor svepande sekundvisare, säger hovurmakare Sophia Reuterdahl.

– Det är jättefå verk offentliga verk som fungerar. Åhléns fasadur på Klarabergsgatan har inte inte några visare alls, för de fick den aldrig att fungera. Det är bara en urtavla nu.

Hus och ur har olika ägare

Linderoths kalenderur på Norrmalmstorg tillverkades 1891 av G.W. Linderoths urfabrik och sattes på fabrikens tak vid Drottninggatan. Uret stannade 1967, och året därpå revs huset. Uret plockades ner och donerades till Stadsmuseet som magasinerade det på Hornsgatan i åtta år.

Uret renoverades och sattes upp på fasaden till dåvarande Kreditbankens hus vid Norrmalmstorg. Två till tre gånger i veckan dras urverket upp av en urmakare. Men nu står det alltså still sedan 3 december.

– Vi älskar den! Den ska inte försvinna, den har suttit där i evigheter. Vi håller på att elektrifiera den. Men det förpliktigar höga omkostnader och finns ytterst få urmakare idag om kan sköta om uret, säger Helena Bodin, vd på Anders Bodin fastigheter som äger huset men alltså inte urverket.

Risk för att gå ur tiden

Bodin förtydligar inte frågan om hur elektrifieringen kommer att gå till rent praktiskt men säger att "allt är reversibelt om man en dag ändrar sig".

Stadsmuseet uppger att man godkänt att låta uret gå från en manuell hantering, att det är låntagaren som ansvarar för hanteringen av urverket, och att hänsyn måste tas till föremålets kulturhistoriska värden.

Hovurmakare Sophia Reuterdahl är orolig och tycker att det är viktigt att man är öppen med vad som görs med uret.

– Stockholmarna måste få veta, det här är en så stor grej. Jag skulle tro att det här är den mest unika klockan som finns i Stockholm, för kyrkklockorna är alla elektrifierade. Och det är alltid lite läskigt när någon kan göra vad som helst utan att veta vad de har hand om, säger hon.

– Om man på något sätt ändrar eller byter verket till något annat är det inte Linderoth längre. Väljer de att göra på ett icke bra sätt är det för sent. Det går ju aldrig att återskapa efteråt.