Atle Gullander, Mats Jansson, Helena Stenqvist och Lars Tvede Jensen gläds åt planerna på den nya hallen som klubben själv står för. Foto: Anna Wilson

Anonym donator bidrar till ny handbollshall i Gångsätra

Nästa år kommer en ny träningshall för handbollen att färdigställas i Gångsätra. – Förhoppningsvis får fler barn och unga träna på bättre tider, säger Lars Tvede Jensen, Lidingö SK Handboll.

  • Publicerad 05:00, 5 maj 2020

På Lidingö är behovet av hallar, planer och andra idrottsanläggningar stort.

Staden bygger en del. Men inte allt.

– Sådant som gagnar merparten av Lidingöborna och måste ses som ett basutbud bygger staden, som löpspår, badhus och gymnastikhallar till skolor, säger Filip Svanberg (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ska kunna användas av skolor

Han välkomnar handbollens initiativ att bygga en egen hall.

– Det är jättebra, säger Filip Svanberg.

Lidingö Sportklubb Handboll har skickat in en bygglovsansökan om att bygga en idrottshall i anslutning till Gångsätrahallen. Föreningen står, tillsammans med privata investerare, för investeringskostnaderna.

Hallen ska primärt användas av handbollsklubben som träningshall.  Men det kommer att finnas möjlighet för till exempel skolor att nyttja den dagtid.

– Förhoppningsvis frigör detta kapacitet för andra och ger fler barn och unga möjlighet att få träna på bättre tider. Det är trångt i hallarna, säger Lars Tvede Jensen, ordförande för Lidingö SK handboll.

Han vill inte berätta vem donatorn som bidrar till hallen är.

– Det är en person som vill förbli anonym.

Vill upp i division 1

Rent idrottsligt hoppas han dock att hallen kan bidra till bättre träningsmöjligheter för de drygt 400 barn- och ungdomsspelarna i klubben.

Handbollen har ett damlag som skulle kvalat in till division ett innan corona stoppade alla matcher. Sektionens herrlag har precis halkat ner i division tre.

– På sikt vill vi ha ett lag i division ett, det är lagom nivå, säger Lars Tvede Jensen.

Staden betalar flytt av fotbollsplan

Målsättningen är att hallen ska vara färdig 2021.

Kommunstyrelsen har beslutat att upplåta arrende på en del av fastigheten och att skjuta till fem miljoner kronor för kringarbeten som infrastruktur och flytt av en fotbollsplan som ligger söder om Gångsätrahallen där den nya hallen är tänkt att uppföras.