Vem tar vem? Spelet i Vaxholm är i gång sedan valresultatet nu är fastställt! Foto: Mostphotos

Ännu oklart vem som ska styra Vaxholm

Valet har skapat en rejäl oreda i politiken i Vaxholm. Moderaterna är inte längre största parti, och alliansen har inte längre majoritet. Ändå kan de mycket väl regera vidare om de hittar nya samarbetspartners.

  • Publicerad 08:25, 25 sep 2018

Nästan allt är möjligt – i teorin åtminstone – när politikerna i Vaxholm ska formera nya allianser och utse en ny kommunstyrelse efter valet. Mitt i kan tänka sig tre olika konstellationer som kan regera Vaxholm – och det finns fler förstås:

Alternativ 1:

M, L, WP: 17 mandat

Kommentar: En borgerlig majoritet med de två största partierna, varav det ena från oppositionen. Kruxet: Kan bli svårt för M att kompromissa med WP när man är van att bestämma mycket själv och har olika syn på hur Vaxholm ska växa. Och vem ska bli kommunstyrelsens ordförande?

Alternativ 2:

WP, V, S, MP, KD: 16 mandat

Kommentar: Oppositionen – WP, S och V är van att prata med varandra och har en del gemensamt. En gissning är också att V och S gärna samarbetar med WP för att fälla alliansen. Men ett stort frågetecken om nyinvalda KD verkligen är sugna på att stödja oppositionen.

Alternativ 3:

WP, C, MP, S: 17 mandat 

En borgerlig allians (WP och C) med stöd av S och MP skulle ge tyngd åt gröna frågor och mer återhållen utbyggnad av Vaxholm. Kräver dock att centern sviker sina alliansvänner, ett beslut man nog inte fattar lättvindigt utan efter många överväganden.

Flera partier ratar SD

En sak är säker: av de partier Mitt i har kontaktat har flera uttalat att de inte vill samarbeta med SD. Det gäller L, C, S, MP, och  V. WP verkar inte heller pigga på samarbete med SD, men samtidigt har partiet flaggat för att man håller dörrar öppna åt alla håll.

Till skillnad mot S och V som inte kan tänka sig samarbete med Moderaterna, har WP sträckt ut en hand till M:

– Det är tramsigt att hålla på sitt när vi står så pass nära varandra, sa Carl-Magnus Broström (WP), veckan efter valet – och förklarade samtidigt att han gärna axlar uppdraget som kommunstyrelsens nye ordförande.


Mandatfördelning i Vaxholm 


Källa: Valmyndigheten


– Samtalen pågår härs och tvärs. En inriktning från vår sida är att Waxholmspartiet ska styra med oss och vänstern, säger Jan-Olof Schill (S) till Mitt i.

– Vi söker även kontakter över blockgränsen. Både C och L är tänkbara.

– Men allt är oklart ännu. Det här är en situation som politikerna i Vaxholm inte är särskilt vana att reda ut.

Det här är en situation som politikerna i Vaxholm inte är särskilt vana att reda ut

Jan-Olof Schill (S)

En första deadline är 22 oktober då Vaxholms nyvalda kommunfullmäktige ska samlas för första gången. Den första uppgiften blir då att välja fullmäktiges nya ordförande, en roll som påminner om talmannens i riksdagen. Men precis som riksdagen kan det bli rävspel eftersom det är en liten fördel för det parti som håller i fullmäktigeklubban.

Går allt riktigt väl kan också en ny majoritet presentera sig för Vaxholmsborna senast en vecka innan fullmäktigemötet i oktober.

Nya styret kan bli klart i oktober

Då hinner fullmäktige nämligen även besluta om hur stor den nya kommunstyrelsen (”regeringen”) ska vara och vilka som ska sitta i den.

En ny majoritet brukar också presentera ett program som visar vad man tänker göra under mandatperioden.

Lyckas partierna inte prata ihop sig kan frågan om kommunstyrelsen skjutas upp till ett senare fullmäktigemöte.

– Målet är nog att få fram en majoritet en vecka innan fullmäktige, men det kan också gå i stöpet, säger Jan-Olof Schill (S).