Coronaviruset fick tidigt fäste i Sollentuna, men den senaste tiden har antalet nya bekräftat smittade varit mindre än i andra kommuner. Foto: Mostphotos

Ännu oklart varför Sollentuna är så hårt drabbat av covid-19

Sollentuna hade länge klart fler bekräftat coronasmittade per 10 000 invånare än snittet i Stockholms län. Och enligt den senaste statistiken från Smittskydd Stockholm har Sollentuna näst flest avlidna i covid-19 av länets alla kommuner. Frågan är varför.

  • Publicerad 15:20, 8 maj 2020

– En förklaring kan vara att vi fick in smittan tidigt, exempelvis via sportlovsresenärer. Det gjorde att vi fick en tidig smittspridning, men det gör också att smittspridningen planar ut snabbare, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Anna-Lena Johansson (L) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna. Foto: Åsa Sommarström

Och det tycks stämma. De första veckorna med lokal statistik från Smittskydd Stockholm visade att Sollentuna låg tydligt över länssnittet när det gäller antal smittade per 10 000 invånare, och länge var det bara en eller två kommuner som hade en högre andel.

Nästan nere på länssnittet

Men de senaste två veckorna har Sollentuna haft en mindre ökning än de flesta andra kommuner och nu har kommunen endast marginellt större andel bekräftat smittade än länet i stort (37 per 10 000 invånare mot länets snitt på 35).

När det gäller antalet avlidna i covid-19 ligger Sollentuna däremot alltjämt högt. Snittet i länet är 6,1 per 10 000 invånare. I Sollentuna handlar det om 9,2 per 10 000 invånare och endast en kommun – Sundbyberg med 10,8 – har en större andel.

Så många har dött i Covid-19 i Sollentuna

– Vi vet inte vad det beror på. Det kommer att analyseras senare. Men en tidig smittspridning kan ha spelat in här också. Vi var tidiga med besöksstopp på våra äldreboenden och vi stängde våra träffpunkter tidigt, men man kan ha otur och få in viruset på ett äldreboende via personal som är helt utan symtom, säger Anna-Lena Johansson.

”Kan komma en ny puckel”

Och när det väl har kommit in kan det vara svårt att stoppa, förklarar hon.

– Man försöker isolera smittan på vissa avdelningar, men personer med demenssjukdom får inte låsas in och de kan vara väldigt rörliga. Och på natten är det kanske en eller två i personalen som går runt till alla avdelningar. Men nu har ökningstakten gått ner och det känns bra att vi har färre som smittas, även om man inte ska ropa hej och slappna av – det kan komma en ny puckel, säger Anna-Lena Johansson.

Cirka 40 har avlidit i covid-19 på Sollentunas äldreboenden

”Glada att färre har smittats nu”

Vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna, Pia Bornevi, tror också att en tidig smittspridning ligger bakom Sollentunas relativt höga andel bekräftade smittade och även avlidna i covid-19. Vad den beror på vet man däremot inte ännu.

Vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna, Pia Bornevi. Foto: Tobias Fischer

– Vi är glada att vi har färre som smittas nu och vi gör allt vi kan för att hjälpa alla äldreboenden med skyddsutrustning. Och vi har skapat en bemanningspool inom Solom som också kan hjälpa alla utförare. Samtidigt gör vår MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, insatser med täta uppföljningar och stöd till alla äldreboenden för att hjälpa till att stoppa smittspridningen, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30