Foto: Anna Rönngren

Ännu oklart vad som orsakat fabriksbranden

Polisen misstänker att branden som rasade i den gamla kolsyrefabriken i Liljeholmen i helgen var anlagd. Men trots att branden snabbt var under kontroll så var släckningsarbetet svårt, och polisen har ännu inte haft möjlighet att undersöka olycksplatsen.

  • Publicerad 07:28, 2 aug 2021

Det var under natten mellan fredag och lördag som polis och räddningstjänst larmades till den gamla kolsyrefabriken i Liljeholmen efter samtal om en kraftig brand.

Kraftig brand i fabrik i Liljeholmen

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades på grund av röken från branden, och boende i närområdet uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventilation.

Mitt i:s reporter Josefine Avelind bor i området och vaknade mitt i natten av branden. Enligt henne var röklukten så stark att det kändes som om någon stod och rökte i hennes sovrum. Men hon såg aldrig branden själv.

– Den var närvarande likt ett spöke, säger hon.

Brann in på småtimmarna

Först under de tidiga timmarna på lördagsmorgonen hade branden kontrollerats av de tiotal enheter som var på plats, tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen.

– Det är inte så mycket släckning utan vi kommer låta tiden ha sin gång. Vi kommer inte skicka in mer vatten nu för att minimera miljöskadan eftersom fabriken ligger bredvid vatten. Byggnaden har i princip brunnit ner och bevakningen består i att hålla kolla så inga flagor sprider sig, sa Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid räddningstjänsten, vid 08.30 på lördagsmorgonen till SVT.

Brandorsak okänd

Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Det finns omständigheter som gör att vi valt att rubricera det så. Även om vi är tidigt i processen så måste ju branden ha startat på något sätt, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till tv-kanalen.

Nu väntar polisen på att branden ska självdö och resterna ska svalna så man kan genomföra en ordentlig teknisk undersökning av fabriksresterna för att hitta brandorsaken. Men radio Stockholm erfar att det kan ta två till tre dagar till.