– De föreningsdrivna fritidsgårdarna är välbesökta och populära, och de är oerhört viktiga för många ungdomars psykiska välmående och personliga utveckling. Kommunen borde satsa på att utveckla ungdomsverksamheten i stället för att ständigt skära ned, säger Katarina Roa Godoy (S), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Lokaltidningen Mitt i berättade nyligen att fritidsgården på Överby ridstall är hotad efter att man fått sitt avtal uppsagt av kommunen.

https://www.mitti.se/nyheter/popular-fritidsgard-hotad-nar-kommunen-ska-spara/repudq!HEKw3htQD0c8aeDkHYglw/

Politiker på visit

Även avtalet för den andra föreningsdrivna fritidsgården, Vcafé i Viby, har sagts upp.

Sedan dess har politiker från de flesta partier varit på besök på de båda gårdarna, och Olle Åström på Vcafé känner inte alls att hoppet är ute.

– Vi beskrev vår verksamhet och de lyssnade. Det kändes bra, även om vi inte fick något besked. Det finns inget beslut fattat ännu, säger han.

Det besked majoriteten har gett är att man i grunden ser positivt på de föreningsdrivna fritidsgårdarna och att man tar frågan på ”otroligt stort allvar” men att det handlar om prioriteringar som är en del av arbetet med kommunens budget för 2022, som fullmäktige ska ta beslut om i juni.

"Handlar om prioriteringar"

Två av oppositionspartierna, Socialdemokraterna och Sollentunapartiet, har emellertid redan nu bestämt sig. De vill ha kvar Vcafé och Överby.

Även om kultur- och fritidsnämndens budget är pressad har kommunen som helhet en ”mycket god ekonomi”, menar Socialdemokraterna som därför föreslår att nämndens budget ska höjas om det är vad som krävs för att behålla de två fritidsgårdarna.

– Argumentet om resursbrist håller inte i en kommun med Sollentunas ekonomi, det handlar om politiska prioriteringar. Sollentunaborna ska kunna förvänta sig mer än att kommunen bara lägger pengar på hög i väntan på sämre tider, säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd.

Coronaanpassat just nu

I väntan på besked från den styrande majoriteten (M, L, C och KD) fortsätter verksamheten på de föreningsdrivna fritidsgårdarna, så gott det går.

– Vi har anpassat oss efter covid-19 för att kunna ha öppet så länge som möjligt men ändå förhindra smittspridning. I okrober stängde vi våra ordinarie lokaler och öppnade i stället upp vår utomhuslokal Vbon, som ligger på Vibyskolans skolgård, säger Olle Åström.

Det blev lyckat och under hösten kom uppemot 70 besökare per kväll till Vbon. När lagen om att max åtta personer får samlas infördes tvingades även den verksamheten upphöra.

– Sedan årsskiftet har vi personal som nattvandrar varannan helg och vi håller öppet på Vcafés altan där vi har markerat ut platser så att det går att hålla distans samtidigt som man kan träffa trygga vuxna, umgås med kompisar och köpa något litet att äta och dricka, säger Olle Åström.

Verksamhet online

Han har märkt att det finns ett stort behov av vuxennärvaro bland unga, nu mer än någonsin, och att finnas till för samtal eller bara att umgås är av stor vikt, menar han.

– Utöver altanen och nattvandringar har vi även utarbetat en verksamhet online där vi möter ungdomarna via Instagram genom bland annat cook alongs, quiz och testpaneler. Så att de vet att vi finns kvar och var vi finns, säger Olle Åström.