I augusti 2018 tog Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning tillbaka fritidsgårdarna i kommunal regi. Det blev början på slutet för fritidsgården Backstage. Den låg i flera år vid busstorget i Vällingby centrum och vände sig till ungdomar med funktionsnedsättningar.

En av dem som flitigt besökt Backstage är 19-årige Valdemar Wedin, som bor i Hässelby. Han började hänga på fritidsgården 2017.

– Till slut ville jag gå hit varje vecka. Jag förstod aldrig varför den stängde, säger Valdemar.

Enligt hans mamma Jenny Rosén Wedin fick de aldrig någon information om beslutet.

– När Valdemar kom tillbaka från ett lov i början av 2019 såg vi på gårdens Facebook att det inte kommit upp någon ny information. Det var det. Ingen meddelade något mera, säger hon.

Vi träffar dem utanför gamla Backstage som stängde i början av 2019. Ännu har ingen ny verksamhet dragit igång.

Enligt stadsdelen var orsaken till att Backstage stängdes att för få hittade hit.

– I genomlysningen såg vi att vi hade en till två unika besökare i veckan, säger Elisabeth Orr Bågfors, chef för förebyggande och behandling på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

I stället beslutade stadsdelsförvaltningen att förbättra tillgängligheten på fritidsgården Tegelhögen. Rullstolsanpassningar finns även på fritidsgårdarna Lyktan och Åkermyntan.

Alla besluten har tagits politiskt i nämnden, men arbetet med att utveckla fritidsverksamheterna för unga med funktionshinder släpar efter.

– Pandemin har gjort att vi inte kunna utveckla verksamheten i den mån det går. Men det finns planer för samarbete med andra stadsdelsförvaltningar och Kulturskolan för att nå målgruppen bättre, säger Elisabeth Orr Bågfors och fortsätter:

– Vi har nya planer på gång inför 2021 och jag tror det blir superbra.

Jenny Rosén Wedin vidhåller att hanteringen varit dålig.

– Det låter ju bra att de planerar något. Men vi är väldigt besvikna på att man stängde en verksamhet utan att informera om några alternativ. Jag tror många inte vet att Tegelhögen även ska vända sig till unga med funktionshinder, säger hon.