Kan rivas. Hässelängens gamla parklekshus väntas rivas, enligt Bo Arkelsten (M). Något Özlem Körhan (V) vill stoppa. Foto: Claudio Britos och Ewa Malmsten Nordell

Ännu en parkleksbyggnad i Hässelby på väg att rivas

Huset vid Hässelängens gamla parklek har för dålig ventilation – en rivning kommer allt närmare. Men V är kritiska. "Det behövs lokaler för barnen i området", säger Özlem Körhan.

  • Publicerad 11:40, 2 sep 2021

Hässelängens parklek, mellan Hässelby gård och Grimsta, stängdes 2020.

Barnens protester på det fullsatta nämndmötet fick inget gehör – de fick flytta till fritidsgården Lyktan i Hässelby gård.

Stadsdelsförvaltningen ansåg att en öppen förskola behövdes mer. Parkleken är en av få som helt lagts ned i Stockholm.

Kan rivas. Hässelängens lekplats heter platsen numera formellt. Foto: Claudio Britos

Men redan i juni i år tvingades förskoleverksamheterna flytta.

– Ventilationen i stugan var under all kritik. Och fastighetskontoret har inte ansett det lönsamt att renovera, säger Bo Arkelsten (M), stadsdelsnämndens ordförande.

Väntas rivas

Nu väntas stadsdelen säga upp hyresavtalet på stugan.

– Då river säkert fastighetskontoret den. Jag tror allt görs om till lekpark, säger Bo Arkelsten.

Parklekshuset var uppe på stadsdelens gruppledarmöte förra veckan (24 augusti). Vänsterpartiet vill stoppa rivningen.

Bo Arkelsten (M) tror att parkstugan rivs. Foto: Ewa Malmsten Nordell

Özlem Körhan (V) vill stoppa rivningen. Foto: Ewa Malmsten Nordell

Läget för stadens parklekar

Fastighetskontoret, som ansvarar för stadens parkleksbyggnader, slog 2020 fast att det i alla Stockholms parklekar utom en finns byggnader som har uppnått sin tekniska livslängd. De måste ersättas eller renoveras.

Men pengarna räcker inte till.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) anser att parklekarna är hotade och i sin budget i år lade Socialdemokraterna 30 miljoner kronor extra på parklekarna.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) anser inte att staden har råd att skjuta till mer pengar till just parklekarna, på grund av stadens ekonomiska läge, utan att bara akuta insatser kan prioriteras under 2021. En långsiktig plan ska tas fram, har han meddelat.

Källa: Mitt i

Visa merVisa mindre

Kan rivas. Hässelängens lekplats heter platsen numera formellt. Foto: Claudio Britos

– Ungdomsföreningarna Unga örnar och Turning tables höll verksamhet i stugan i somras och här fanns dagkollo. Föreningar vill etablera sig i huset, men majoriteten verkar inte bry sig om barnens behov. Man vill inte bevara parklekarna, säger Özlem Körhan (V).

Fler tomma hus

Gängkriminaliteten och rekryteringen av unga i området gör stugan nödvändig, menar hon.

– Den ligger dessutom nära centrum, skolorna och hyreshusen.

Nyligen föreslog stadsdelsförvaltningen att parkleken Ripvidets hus i Hässelby rivs. Trots att parkeken är populär är själva huset utdömt. Det är obemannat sedan 2019.

Parklekarna undersöks

Ungefär lika länge har huset på Stråkets parklek i Hässelby strand stått tomt. Efter stora råttproblem har lokalerna dock sanerats och ny ungdomsverksamhet är aktuell.

– Det finns en politisk vilja att ha kvar parklekar. Men arbetsförhållandena för personalen måste vara drägliga. Vi gör en ordentlig genomlysning av parklekarna i höst. Sedan tar vi alla beslut, säger Bo Arkelsten.

Rivningshotad byggnad vid Ripvidet får stå kvar lite till

Nu öppnar Hässelbys nya öppna förskola