Ännu en anmälan mot sexbrottsanklagad vikarie

Den vikarie som i höstas anmäldes för sexualbrott på en förskola i Sundbyberg har anmälts igen. Polisen hänvisar till förundersökningssekretess när det gäller rubricering på nya anmälan.

  • Publicerad 09:05, 20 jan 2017

Mitt i Sundbyberg kunde före jul berätta att en vikarie på en förskola i kommunen anmälts för sexualbrott och misshandel mot ett barn.

Polisanmälan gjordes den 28 oktober i fjol.

I ett utskick som Mitt i Sundbyberg tagit del av, och som skickats till föräldrar med barn på den aktuella förskolan, framgår att ännu en polisanmälan mot vikarien gjorts den här veckan. Det bekräftas av barn- och utbildningsförvaltningschefen Svante Tolf.

– Vi har fått information att det upprättats en ny anmälan. Inriktningen på anmälan har vi inte fått än, men det är något vi kommer få veta i sinom tid, säger han.

Huruvida det rör sig om ännu ett fall av sexualbrott mot barn är alltså inte känt.

– Vi har full förståelse för att ovissheten väcker oro och frågor. Men vi har ingen mer information just nu, säger Svante Tolf.

Skolledningen har dock pratat med de föräldrar som gjort den nya anmälan.

Polisens utredare är mycket förtegen när Mitt i Sundbyberg når honom.

– Jag kan bara bekräfta att det pågår en utredning som gäller en förskola i Sundbyberg. I övrigt hänvisar jag till förundersökningssekretess, säger Johan Svanestrand vid polisen.

Sekretessen rör även brottsrubricering på nya anmälan.

– Jag försöker bara vårda utredningen, säger Johan Svanestrand.

Med anledning av den nya polisanmälan kommer det att hållas ett extrainsatt förskoleråd på förskolan nästa vecka.

Kommunen har löpande kontakt med polisen och föräldrar kommer att få information vartefter, säger Svante Tolf. I utskicket uppmuntras den som är oroad för sitt barn att ta kontakt med BUP:s traumateam.

Vikarien har varit avstängd från sin tjänst sedan den första polisanmälan blev känd hos skolledningen.

Flera föräldrar som Mitt i Sundbyberg pratade med i december ansåg att den information de fått från kommunen kommit sent och varit bristfällig eller missvisande. Först en månad efter polisanmälan fick vårdnadshavarna veta att anmälan rörde sexualbrott. Att vikarien jobbat längre på förskolan än vad informationen gjorde gällande var man också kritisk till.

Skolledningen sa då att de inte har insyn i brottsutredningen samt att de kontinuerligt stämmer av med polisen om vilken typ av information de kan gå ut med.

– Vi har ständig kontakt med polis och även åklagare och de förstår också frustrationen. Men de säger också att vi måste lita på rättsväsendet, sa Svante Tolf till Mitt i i december.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10