Annorlunda skolstart på Kymlingeskolan: ”Var lite pirrigt”

Efter sommarlov och hemestrar är det dags att återvända till rutinerna. I tisdags höll Kymlingeskolan upprop.

  • Publicerad 12:54, 21 aug 2020

– Det har varit en rolig vecka, det har varit kul att träffa nya kompisar. Men det var lite pirrigt innan, säger Junia Danielsson, som har börjat i klass 1C på Kymlingeskolan i Sundbyberg.

– Och så ska det bli kul att få hemläxor, säger klasskompisen Sofia Petroulas Uebe och får medhåll av Joshua Rios Collins.

De har tagit en liten paus från lektionen i svenska och ska strax gå till matsalen och äta lunch.

– Vi har haft matte och engelska också, säger Joshua Rios Collins.

Annorlunda skolstart

Skolstarten har i år annars som mycket annat varit annorlunda i år. När eleverna på Kymlingeskolan ropades upp i tisdags fick föräldrarna hålla sig borta från klassrummen.

– Det var annorlunda i år för både föräldrar och barn eftersom föräldrarna inte fick vara med. De fick bara vara med förskoleklassen som hade sitt upprop utomhus, säger lärare Johanna Johansson.

Trots coronapandemin är förväntningar på den nya terminen höga. Johannas treor börjar den här terminen i fyran och hon får därför ta sig an en ny generation ettor som hon ska leda genom lågstadiet. För henne innebär det en nystart och ny energi, möjligheten att tänka om och tänka nytt med andra kreativa lösningar för olika ämnesområden ska hanteras.

För barnen är steget från förskoleklass till årskurs ett stort.

– När de börjar ettan känner de sig mycket större. I dag fick jag ingen fråga om när de får böckerna, utan om när de får läxor. Det är det de förknippar med att bli stor, att gå i skolan, jobba med böcker och få läxor, säger Johanna Johansson.

Barnen börjar skolan mitt i den rådande pandemin. Hur påverkar det dem?

– Vi har fler rutiner som måste sitta. Det är vissa uppstartslekar och sammarbetsövningar som vi får fundera på om de är lämpliga mitt i en pandemi. Men barnen har känt varandra sedan tidigare, det är bara jag som är ny för dem.

Svårt att göra studiebesök

Rutinerna från i våras hänger kvar. De är noga med handtvätt, ofta med hjälp av personal och händerna spritas. På matsalens golv sitter markeringar för att påminna om avstånden och personalen hjälper till att servera mat.

Det blir svårt med besök till museum, bibliotek och teatrar i höst.

– Förra terminen fick vi instruktioner om att inte åka buss, och det stoppas möjligheten för utflykter. Vi kommer få se oss runt i närområdet, och vi har ju tur att ha mycket grönområden runt oss. Vi kanske kan ha no-undervisning utomhus.

 När får barnen sina första läxor?

– Det är svårt att säga, jag vill se vad de kan först eftersom det är läsläxor.

Så det blir inte så snart som de själva vill?

– Nej tyvärr inte.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04