Marie Smeds och Jenny Karlsson framför kameran när Christina Högberg spelade in invigningen. Foto: Anton Kyhlbäck

Annorlunda invigning av årets vårsalong

Den nionde upplagan av Danderyds församlings Vårsalong har gått av stapeln med 46 konstverk som ställs ut för digital visning.

  • Publicerad 15:47, 22 jan 2021

Nu har årets vårsalong invigts i Danderyds församling.

Det är den nionde upplagan av konstutställningen där lokala amatörer och professionella bjuds in för att ställa ut sin konst i Församlingens Hus.

Under torsdagen invigdes den, med en digital inspelning.

– Det är lite annorlunda. Förra årets invigning var vi uppemot 350 personer här. Det hade inte gått idag, säger Marie Smeds som arbetar i Danderyds församling

Nära och kära

Sedan Församlingens Hus invigdes 2011 har församlingen arrangerat utställningen. Den invigs i början på året och pågår fram till vårkanten i mars.

Årets tema är ”Nära och kära”. Totalt 46 konstverk av 48 lokala konstnärer ställs ut i år, där den yngsta konstnären är sex år gammal och kommer från Klingsta.

Alla konstnärer har fått göra en egen tolkning av temat.

– Det blir som ett eget konstverk i sig med alla de här målningarna. Jag tror det ger glädje till många i dessa tider att kunna vara en del av något, säger Jenny Karlsson.

Idén till årets tema kläcktes under förra årets utställning.

– Då var det en utställare som föreslog att temat skulle vara nära och kära, eftersom många då hade börjat isolera sig, berättar Marie Smeds.

Marie Smeds, Jenny Karlsson och Christina Högberg. Foto: Anton Kyhlbäck

Ett av konstverken, "Längtan", av Gunilla Rune på temat "Nära och kära". Foto: Anton Kyhlbäck

Utställning på distans

Under onsdagen spelades en invigning in i Församlingens Hus lokaler, av Jenny Karlsson, Marie Smeds och Christina Högberg.

Med anledning av den rådande pandemin kommer deltagare inte kunna ta del av konsten inne i hallen. Istället får besökare titta på den från innergården.

Lite annorlunda från tidigare utställningar.

– Det blir väldigt vackert på kvällen när man står och tittar in och lamporna lyser upp målningarna. Man kommer också kunna ta del av den på Danderyds församlings hemsida, säger Christina Högberg.

Trion hoppas utställningen ska ge lite hopp och mod till Danderydsborna.

– Konsten hjälper oss reflektera och få nya tankar om omvärlden. Det visar också utställarna med sina vackra konstverk. Det kan fylla på oss med energi, och det känns viktigt nu, säger Jenny Karlsson.